Wetsvoorstel

‘Na tweederde straf niet meer standaard voorwaardelijk vrij’

Gevangenen die veroordeeld zijn tot een celstraf van meer dan zes jaar komen niet meer standaard na tweederde van hun straf voorwaardelijk vrij. Althans, dat staat in een wetsvoorstel dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) dinsdag naar buiten heeft gebracht. Volgens de minister is de huidige wetgeving „moeilijk te rechtvaardigen”. Voortaan worden ze maximaal twee jaar voor het einde van hun straf voorwaardelijk vrijgelaten, als het aan Dekker ligt. Het OM moet per geval bekijken of die vrijlating „mogelijk en verantwoord” is. De plannen waren al aangekondigd in het regeerakkoord. Deskundigen waarschuwden toen dat het gevaar daarvan is dat gevangenen te weinig begeleiding krijgen. Volgens de minister is twee jaar „voor iedereen” lang genoeg om te re-integreren. (NRC)