Opinie

Sportief falen van Twente is ook een gevolg van wanbestuur

Commentaar

Alleen een wonder kon FC Twente nog redden. Met twee wedstrijden te spelen stond de landskampioen van 2009-2010 stijf onderaan in de eredivisie en alleen de grootste optimisten dachten dat FC Twente zich nog aan rechtstreekse degradatie kon ontworstelen. Maar Vitesse beukte de volksclub met zijn trouwe aanhang zondag de eerste divisie in: 5-0.

Op de puinhopen van het beleid van de in 2015 teruggetreden Joop Munsterman werd een onevenwichtige organisatie opgetuigd, arm aan voetbalkennis en netwerk. De financiële problemen zijn geen excuus voor de degradatie van FC Twente, een club die nog altijd een fors hoger salarisbudget had dan tien van de achttien clubs in de eredivisie. Het sportief falen is terug te voeren op een directie en raad van commissarissen die niet op hun taak berekend waren. Falende trainers en spelers legden vervolgens de tekortkomingen in de selectie bloot.

Zelden vertoond leedvermaak was er bij andere clubs. Wekenlang was op spandoeken sprake van voetbalhumor (Twexit), niet zelden van rancune – tot in de top van de voetbalbond. Jan Smit wordt als voorzitter van de raad van bestuur van de KNVB geacht zich op de vlakte te houden, maar hij liet zich in maart in De Telegraaf ontvallen dat hij „te veel Almeloër is om een traan te laten bij de degradatie van FC Twente”. Hier sprak de oud-voorzitter van Heracles, de club die lange tijd is gekleineerd door de Twente-aanhang.

Zijn uitspraken deden denken aan de bewoordingen waarin twee jaar geleden KNVB-directeur Bert van Oostveen preludeerde op een zware straf van de (onafhankelijke) licentiecommissie van de KNVB voor FC Twente, onder meer voor financiële malversaties. „Het lijk ligt niet alleen al voor de kist, de begrafenis is al besteld”, zei Van Oostveen. De licentiecommissie legde FC Twente vervolgens degradatie op, maar in hoger beroep ontsprong de club de dans; in 2016 bleven de straffen beperkt tot puntenmindering en geldboetes en FC Twente mocht in de eredivisie blijven. En dat voelde onrechtvaardig bij andere clubs. Door gesjoemel had FC Twente zich immers aan competitievervalsing schuldig gemaakt.

Nadat FC Twente in 1983 voor de eerste keer degradeerde, keerde de club een jaar later alweer in de eredivisie terug. Dat moet volgens algemeen directeur Erik Velderman „koste wat kost” worden herhaald. Maar met een aanzienlijk kleiner budget en de druk van het moeten presteren zal dat nog knap lastig worden.

FC Twente hoort thuis in de eredivisie, maar nu even niet.

In het Commentaar geeft NRC zijn mening over belangrijke nieuwsfeiten. De commentatoren schrijven deze artikelen in samenspraak met de hoofdredactie.