Soms mag meeliften op andermans handelsnaam niet

De rubriek economie & recht belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week civiel recht: Mogen handelsnamen op elkaar lijken?

Foto Roos Koole/ANP

Maar dat het ook net zo makkelijk anders kan uitpakken bewijst het geschil tussen Link Advocaten in Amsterdam (anno 2012) en Linq advocaten in Roermond (anno 2016). Ook hier stelt dezelfde Amsterdamse rechter vast dat de namen ‘visueel en auditief’ overeen komen, althans ‘zeer sterk’ gelijken. Een Q of K is onvoldoende onderscheid.

Maar hier is wél sprake van verwarringsgevaar, ook al omdat beide juridische bijstand verlenen, getuige de toevoeging ‘Advocaten’. En bovendien op deels overlappende rechtsgebieden. De kantoren liggen weliswaar 200 kilometer van elkaar verwijderd, maar de advocaten van Link richten zich op het hele land – ze zijn ook per Skype te raadplegen. Dat Linq zich nadrukkelijk tot Brabant en Limburg beperkt, betekent niet dat ze niet in elkaars vaarwater zitten, zegt de rechter. Beide kantoren maken gebruik van Twitter, Facebook en een site, waardoor ze beide landelijk vindbaar zijn. En ‘dus’ is er sprake van verwarringsgevaar. Linq moet binnen drie maanden een andere naam verzinnen en de proceskosten betalen.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBAMS:2018:1687