Sociale media Duizenden Russen demonstreren tegen het blokkeren van berichtenapp Telegram

Duizenden Russen zijn in Moskou de straat op gegaan om te protesteren tegen het blokkeren van de berichtenapp Telegram door het Kremlin, meldt persbureau Reuters. Volgens Russische media waren er tussen de 7.000 en 12.000 demonstranten aanwezig. De Russische overheid probeert de app sinds half april te blokkeren nadat het bedrijf had geweigerd om de veiligheidsdiensten toegang te geven tot de versleutelde berichten van gebruikers. De Russische veiligheidsdienst FSB eist inzage in het communicatieverkeer in verband met de dreiging van terrorisme. Toen Telegram dit niet toestond, gaf een rechter toestemming om de app te blokkeren. De maker van de app, de Russische ondernemer Pavel Doerov, riep gebruikers na de uitspraak op tot „digitaal verzet” en beloofde iedereen financieel te steunen die manieren ontwikkelt om de blokkade te omzeilen. Hij noemt het verzet „ongekend”: „Ik ben er trots op in hetzelfde land als jullie geboren te zijn. Jullie energie verandert de wereld.” Telegram heeft wereldwijd 200 miljoen gebruikers en is in grootte, na apps als WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat en Skype, de negende mobiele berichtenservice. Het grootste aantal gebruikers zit in Iran (40 miljoen), Rusland telt zo’n 10 miljoen gebruikers. (NRC)