Medewerkers Jumbo kiezen voor AVR en zetten vakbonden opzij

Na maanden van geruzie met de bonden maakte de supermarktketen eind vorig jaar bekend de cao liever in te ruilen voor een akkoord met de ondernemingsraad.

Een vrachtwagen bij het distributiecentrum van Jumbo.
Een vrachtwagen bij het distributiecentrum van Jumbo. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het overgrote deel van de logistiek medewerkers van Jumbo geeft de voorkeur aan de nieuwe arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) boven de bestaande cao. De afgelopen maanden konden de drieduizend medewerkers van de supermarktketen kiezen onder welke voorwaarden zij voortaan willen werken. 72 procent van hen heeft de beslissing tot dusver genomen, 96 procent van hen koos voor de AVR.

Na maanden van stakingen en geruzie met de vakbonden werd eind vorig jaar bekend dat Jumbo de cao liever inruilde voor een akkoord met de ondernemingsraad, een AVR. De keuze is pijnlijk voor de bonden - cao’s afsluiten is hun kerntaak - maar ook inefficiënt voor een groot bedrijf als Jumbo. Onder een cao kan immers al het personeel geschaard worden. Met een AVR moet iedere losse werknemer akkoord gaan met nieuwe afspraken.

Elf dagen van stakingen en maanden van geruzie leidde tot de totstandkoming van de AVR. Hoe Jumbo de vakbonden buitenspel zette.

De medewerkers die hebben ingestemd met de AVR krijgen met terugwerkende kracht tot februari 2018 1 procent loonsverhoging. Volgend jaar zien zij een verhoging van 1,5 procent tegemoet. De loonstijging is waar de onderhandelingen met de vakbonden op klapten, zij eisten 2,5 procent. De regeling geldt voor vijf jaar en kan daarna steeds weer voor vijf jaar verlengd worden.

Jumbo zegt tevreden zijn met de grote belangstelling voor de AVR. Volgens de supermarktketen creëert de overeenstemming “langdurige duidelijkheid en rust”. De medewerkers die niet akkoord gaan met de AVR blijven onder de afgelopen cao werken. “Los van de door hen zelf verkozen verschillen in arbeidsvoorwaarden, maken wij geen verschil tussen AVR-medewerkers en cao-medewerkers”, schrijft Jumbo in een persbericht.

Vorige week werd bekend dat ook het personeel van Gall & Gall de voorkeur geeft aan een overeenstemming met de ondernemingsraad. In een peiling schaarde 60 procent van de medewerkers die hun stem hebben uitgebracht zich achter het voorstel om de cao in te ruilen voor een AVR. Vakbond FNV probeerde eerder nog de regeling van tafel te krijgen, onder meer door personeel te vragen tegen te stemmen.