Logistiek personeel Jumbo verkiest AVR boven cao

Arbeidsvoorwaarden Het personeel steunt in meerderheid de afspraken tussen Jumbo en de ondernemingsraad. Dat is pijnlijk voor de bonden.

Werknemers van het distributiecentrum van Jumbo hebben de afgelopen maanden massaal getekend voor de nieuwe arbeidsvoorwaarden van de supermarktketen. Van de ongeveer 2.150 logistiek medewerkers die inmiddels een keuze hebben gemaakt, heeft 96 procent zijn handtekening gezet onder de nieuwe afspraken. Zo’n 850 anderen moeten nog steeds een besluit nemen, meldt Jumbo dinsdag.

De nieuwe arbeidsvoorwaarden zijn het gevolg van afspraken tussen Jumbo en de ondernemingsraad van het bedrijf. Na maanden van stakingen en geruzie met de bonden maakte het supermarktbedrijf eind vorig jaar bekend liever direct met de werknemers in gesprek te gaan. Het resultaat van die gesprekken was een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling (AVR), die elke werknemer afzonderlijk moet ondertekenen.

Afgesproken werd dat werknemers die de nieuwe arbeidsvoorwaarden accepteren met terugwerkende kracht tot februari 2018 een loonsverhoging van 1 procent krijgen. Volgend jaar komt daar nog eens 1,5 procent bij. Ook krijgen de werknemers een hogere vergoedingen als ze op zaterdagen werken. De nieuwe afspraken gelden voor een periode van vijf jaar en kunnen daarna steeds voor vijf jaar worden verlengd.

Dat Jumbo en de ondernemingsraad een AVR verkozen boven een cao was pijnlijk voor de vakbonden. Voor hen is het afsluiten van cao’s immers een kerntaak. FNV riep werknemers daarom op geen handtekening onder de afspraken te zetten. Een akkoord of niet, er is nog altijd een weg terug, zo stelde de bond. „Jij hebt zelf de macht in handen. Het is jouw keuze.”

In principe hadden de pakweg drieduizend werknemers van Jumbo tot maandagnacht de tijd om de nieuwe arbeidsvoorwaarden te ondertekenen. Dat ruim een kwart nog altijd geen keuze heeft gemaakt, vormt overigens geen probleem, stelt Jumbo. Zij kunnen in de toekomst nog steeds hun handtekening onder de afspraken zetten, alleen krijgen ze dan niet de loonsverhoging met terugwerkende kracht.

Jumbo zegt dinsdag in een reactie tevreden te zijn met de grote belangstelling voor de AVR. Volgens de supermarktketen zorgt de overeenstemming voor „langdurige duidelijkheid en rust”. De medewerkers die niet akkoord gaan met de AVR blijven onder de afgelopen cao werken. „Los van de door hen zelf verkozen verschillen in arbeidsvoorwaarden, maken wij geen verschil tussen AVR-medewerkers en cao-medewerkers”, schrijft Jumbo dinsdag.

Het omzeilen van de vakbonden komt de laatste tijd vaker voor, met name in de detailhandel. Begin dit jaar maakte winkelketen Action eveneens bekend de cao te verruilen voor een AVR. Vorige week werd bekend dat ook het personeel van Gall & Gall de voorkeur geeft aan een overeenstemming met de ondernemingsraad. In een peiling schaarde 60 procent van de medewerkers zich achter het voorstel.