President van Zuid-Korea: Trump verdient Nobelprijs

De Koreaanse leiders bij hun ontmoeting, afgelopen vrijdag.
De Koreaanse leiders bij hun ontmoeting, afgelopen vrijdag. Foto AFP

Donald Trump zou de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen voor zijn rol in de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. Dat zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tegen hoge ambtenaren. „Het enige dat wij nodig hebben is vrede”, aldus Moon.

Moon roemde zijn Amerikaanse ambtgenoot eerder. Trump „verdient veel voor het op gang brengen van de Koreaanse gesprekken”, aldus de Zuid-Koreaanse president in januari. Die gesprekken zouden mede tot stand gekomen zijn door de Amerikanen geïnitieerde sancties en de opgevoerde druk.

De Zuid-Koreaanse president stak de loftrompet over Trump af nadat de weduwe van ex-president Kim Dae-jung zei dat Moon de Nobelprijs voor Vrede verdiende. Moon antwoordde dat die eer Trump toekwam. Kim Dae-jung won de Nobelprijs in 2000 voor de eerste inter-Koreaanse top met de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un.

Trump koos een diplomatiek onconventionele aanpak voor het contact met Noord-Korea. Aan de ene kant maakte hij Kim Jong-un onder meer uit voor little rocket man en bedreigde hij hem impliciet met een nucleaire aanval, anderzijds bood Trump aan met het Noord-Koreaanse regime te willen praten. Dat gebeurt naar verwachting later deze maand. (Reuters)