Energie

Netbeheerder Tennet wendt landelijk stroomtekort af

Landelijk netbeheerder Tennet heeft maandagochtend een alarmbericht moeten uitgeven omdat een stroomtekort dreigde in Nederland. Energiebedrijven hadden te weinig elektriciteit ingekocht uit het buitenland waardoor de beheerder de noodreserves moest aanspreken.

Die waren zo snel uitgeput dat Tennet zelf honderden megawatts elektriciteit uit andere landen inkocht. De netbeheerder vermoedt dat het tekort ontstond door het gebrek aan wind en zon maandag. Zo konden de energiebedrijven minder groene stroom opwekken dan gebruikelijk. Tegen half vier in de middag waren de problemen afgewend.

Een woordvoerder van de netbeheerder zegt dat soortgelijke situaties eens in de twee jaar voorkomen. Een uitval van de elektriciteit is er niet geweest. (NRC)