Brieven

Brieven 1/5/2018

Dividendbelasting (1)

VVD belazert de boel

De VVD, geïnstrueerd door Shell en Unilever, wil met een schimmig plan van de dividendbelasting af: Niet in het verkiezingsprogramma zetten, joh. We fietsen ’m er wel een keer in. Met haar bewindsman op Economische Zaken greep de VVD haar kans. Als onderdeel van een ‘totaalpakket’. Op een opportuun moment. Zonder debat. Zonder dat de soeverein, de burger, zich een mening heeft kunnen vormen. Zo werkt het niet. Wie iets wil, doet een voorstel. Dan volgt debat. Een beetje handig zijn mag best; de boel belazeren mag niet. Wat mij betreft komt de Kamer aan een inhoudelijk debat niet eens toe. De aanloop was verkeerd: niet springen.

Dividendbelasting (2)

Bespreek de inhoud!

De berichtgeving in de gerenommeerde media over de memo’s omtrent de dividendbelasting is voornamelijk gegaan over de vraag of de heer Rutte nu wel of niet de waarheid heeft gesproken inzake de bewuste memo’s. Waar het debat over had moeten gaan is of het afschaffen van de dividendbelasting goed is voor Nederland. Deze maatregel kost de belastingbetaler 1,4 miljard euro en levert de samenleving vrijwel niets op.

Wetenschap

Gewoon beginnen

In De niveaus van een geel kanariepietje (NRC, 28/4) betoogt Jeroen Geurts dat de wetenschap veel minder systematisch is dan we denken: „Je begint gewoon ergens.” Dit kan ik beamen. Eind jaren tachtig schreef ik als verse onderzoeker aan een universiteit in de VS een onderzoeksvoorstel voor NASA, en vroeg hierbij een ervaren en succesvolle collega om raad. Tot mijn verbijstering zei deze dat hij altijd voorstellen schrijft die al voor 70 procent uitgevoerd zijn. Dan kun je een veel zelfverzekerder toon aanslaan waardoor de kans op toekenning een stuk groter wordt. Met de toegekende gelden maakte hij de resterende 30 procent af en had hij voldoende ruimte gecreëerd om vrij onderzoek te doen. Het enige risico, volgens hem, is dat NASA kan vinden dat je voorgestelde (deels uitgevoerde) onderzoek onuitvoerbaar is. Dat jaar werden alle voorstellen van onze universiteit aan NASA afgewezen.

Koningshuis

Verheven boven ’t volk?

Op de voorpagina van de krant (27/4) staat pontificaal een nieuwe staatsiefoto van ons koningshuis. De foto laat de koninklijke familie wandelen over de wereldkaarten in de Burgerzaal in het Koninklijk Paleis op de Dam. Koningin Máxima zet haar hak op het westelijk halfrond in de Filippijnen. Ik snap niet dat de Rijksvoorlichtingsdienst, die de fotosessie organiseerde, goedgekeurde dat men over deze unieke marmeren wereldkaarten (uit 1655) loopt waar normaal een hek omheen staat opdat ze niet beschadigd raken. Bij staatsbanketten gaat er tapijt over om de bijzondere marmeren vloer te sparen. Als je hier al over loopt, trek dan geen hakken aan. Op deze manier laat de RVD zien dat het koningshuis verheven is boven het volk en zich niet aan de regels in het monumentale paleis hoeft te houden.


kunsthistoricus

Correcties/aanvullingen

Gifgas

In het artikel Russen ‘bewijzen’ in Den Haag dat er geen gifgas was (27/4, p. 6) wordt gesproken over een persconferentie die de Russen woensdag hielden. Dat had donderdag moeten zijn. Ook de OPCW sprak op donderdag.

Duitse naamvallen

In de brief Handig rijmpje (28/4) wordt een rijmpje aangehaald om de derde naamval te onthouden. Dit is verkeerd gespeld. Het rijmpje had moeten zijn: „Schreib’ mit, nach, nebst und samt,/ bei, seit, von, zu, zuwider,/ entgegen, ausser, aus,/

gemäss und gegenüber,/ stets mit dem Dativ nieder.