Recensie

Recensie Film

Bang voor de eigen naaktheid in Normandië

Komedie De kluchtige komedie met een sociaal hart ‘Normandie nue’ lijdt onder lach-of-ik-schiet-humor, gekke preutsigheid en clichéverhaallijntjes.

Burgemeester Georges (François Cluzet) bedenkt een stoutmoedig plan om de problemen van de veehouders in zijn gemeente onder de aandacht te brengen.
Burgemeester Georges (François Cluzet) bedenkt een stoutmoedig plan om de problemen van de veehouders in zijn gemeente onder de aandacht te brengen.

In Frankrijk heb je zoiets als post-Intouchables-komedies. Elke film met acteur Omar Sy of François Cluzet wordt in de grote filmhypermarché op de afdeling Intouchables geplaatst, dan weten we wat we mogen verwachten. Een kluchtige komedie met een sociaal hart. Van Dr. Knock tot Médecin de campagne.

Zelfs hun rollen zijn inwisselbaar geworden. Normandie nue is een soort Franse The Full Monty. Ja, die van die werkloze metaalarbeiders en die striptease-act. Bloot trekt nu eenmaal aandacht. Dat is ook de gedachte van burgemeester Cluzet, die op het idee komt om de in zijn Normandische dorp neergestreken naaktfotograaf à la Spencer Tunick (bekend van immense massa’s naakte mensen) te gebruiken om aandacht te vragen voor de problemen van de lokale boeren.

Op zich een prima idee, maar de filmmakers hadden overduidelijk een hoop problemen om daar een aannemelijk scenario omheen te bouwen. Er moet een hele ensemblecast worden neergezet die allemaal net iets te hard proberen om aan hun clichéverhaallijntjes te ontsnappen. De lach-of-ik-schiet-humor: je moet er wel een echte liefhebber van zijn om alweer zin in zo’n film te hebben. En de gekke preutsigheid: het lijkt wel alsof Normandie nue bang is voor z’n eigen naaktheid.