Armeense oppositieleider toch geen premier, roept op tot protesten

Verwacht werd dat protestleider Nikol Pasjinian dinsdag de nieuwe interim-premier zou worden van Armenië. Dat pakte anders uit.

Een aanhanger van oppositieleider Nikol Pasjinian reageert als ze hoort dat zijn benoeming tot interim-premier is gedwarsboomd.
Een aanhanger van oppositieleider Nikol Pasjinian reageert als ze hoort dat zijn benoeming tot interim-premier is gedwarsboomd. Foto Gleb Garanich/Reuters

De Armeense oppositieleider Nikol Pasjinian heeft volgens internationale persbureaus dinsdagavond zijn aanhangers opgeroepen tot landelijke protesten. Eerder op dinsdag was zijn benoeming tot premier geblokkeerd door de in het Armeense parlement dominante Republikeinse Partij.

Pasjinian was de enige kandidaat voor het premierschap van Armenië. Als oppositieleider speelde hij een belangrijke rol in de protestbeweging die ertoe leidde dat de zittende premier Serzj Sarkisian op 23 april een stap terug deed.

Lees ook: De keuze van het Armeense parlement voor de nieuwe premier werd nauwlettend in de gaten gehouden door Rusland.

‘De Republikeinen vernietigen zichzelf’

Op dinsdag werd in het parlement vergaderd over de aanstelling van Pasjinian als premier, iets dat eigenlijk onvermijdelijk leek. Toch kwam in de avond het bericht dat de keus voor de protestleider was gedwarsboomd door de partij die gelieerd is aan de voormalig premier. De Republikeinen vormen de overgrote meerderheid van het parlement in Armenië. Na een urenlang debat over de benoeming stemden uiteindelijk 45 van de 105 parlementsleden vóór de oppositieleider.

In het parlement noemde Pasjinian de beslissing “een belediging” van de Armeense burgers. Over de Republikeinse partij zei hij: “Deze discussie was de ultieme vorm van zelfvernietiging.”

‘Tsunami van woedende burgers’

Na deze uitkomst hebben aanhangers van de politicus al bekendgemaakt dat zij woensdagochtend aan een nieuwe reeks protesten zullen beginnen. Persbureau Reuters schrijft dat de demonstranten woensdagochtend een algehele staking willen afkondigen en (spoor)wegen willen blokkeren.

Pasjinian zelf sprak over een op handen zijnde “politieke tsunami” van woedende burgers en burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij wil dat de protesten vreedzaam blijven en heeft politiemensen opgeroepen zich bij de demonstranten aan te sluiten.