In beeld

Arbeiders aller landen verenigen zich

Op de internationale Dag van de Arbeid gaan Nederlanders doorgaans gewoon naar hun werk. In bijna alle andere Europese landen is 1 mei echter een officiële feestdag en zijn werknemers vrij. En ook elders in de wereld grijpen socialistische en communistische partijen en vakbonden de meivieringen aan om bijeen te komen en te demonstreren voor betere arbeidsomstandigheden of hogere lonen.
Indiase arbeiders en leden van diverse vakbonden tijdens een manifestatie met vlaggen in Bangalore ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. In India is 1 mei een vrije dag. De Dag van de Arbeid werd er voor het eerst geïntroduceerd in 1923, door de Arbeiders Kisan Partij van Hindustan. Deze partij drukte er een wet door om van 1 mei een nationale feestdag te maken.
Foto Jagadeesh/EPA
De Thaise politie houdt de wacht bij een grote straat in Bangkok, terwijl arbeiders daar een mars houden. Duizenden werknemers liepen mee in de demonstratie om de regering te vragen om betere arbeids- en leefomstandigheden en een gunstiger welzijnssysteem.
Foto Narong Sangnak/EPA
'Morrismen' gooien hun hoeden de lucht in tijdens een ceremonieel feest voor 1 mei in een park in Newtown Linford, Leicestershire. De 'Morris dance' is een Engelse volksdans die traditioneel deel uitmaakt van de ceremonies voor May Day, de feestdag voor 1 mei.
Foto Darren Staples/Reuters
Turkse agenten arresteren demonstranten die een protestverbod negeerden en zich op het Taksimplein in Istanbul verzamelden.
Foto Murad Sezer/Reuters
In Colombo, Sri Lanka, houden aanhangers van de socialistische partij (FLSP) tijdens een Dag van de Arbeid-demonstratie borden omhoog met daarop de portretten van Karl Marx, Friedrich Engels en Vladimir Lenin.
Foto Lakruwan Wanniarachchi/AFP
De sociaal-democratische Partij van Oostenrijk (SPOE) en vakbonden organiseren ieder jaar op 1 mei een bijeenkomst en viering in Wenen. Deelnemers laten rode ballonnen los op het plein voor het stadhuis.
Foto Ronald Zak/AP
Een demonstrant neemt in vermomming deel aan een protestmars voor de internationale Dag van de Arbeid in Zürich, Zwitserland.
Foto Patrick Huerlimann/AP
Leden van de vakbond PAME, die gelieerd is aan de Communistische Partij (KKE), zijn naar het parlementsgebouw in Athene gekomen. Ze zwaaien met anjers en roepen leuzen.
Foto Yannis Kolesidis/EPA
In Chemnitz, in het oosten van Duitsland, houden ook leden van een extreem-rechtse beweging een demonstratie voor de Dag van de Arbeid.
Foto Franz Fischer/EPA
Leden van de Koreaans Vakcentrale nemen deel aan een grote bijeenkomst ter ere van de Dag van de Arbeid, in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.
Foto Yonhap/EPA
Toeristen op het Plein van de Hemelse Vrede gaan op de foto met dit enorme portret van Sun Yat-sen, die wordt gezien als de grondlegger van de moderne Chinese Republiek. Chinezen houden een driedaagse viering voor de Dag van de Arbeid, van 29 april tot en met 1 mei.
Foto Roman Pilipey/EPA
In de Filippijnen hebben voor het eerst in drie decennia verschillende arbeidersgroepen de handen ineen geslagen voor een grote demonstratie tegen president Rodrigo Duterte. Duterte is vooralsnog zijn campagnebelofte nog niet nagekomen om een einde te maken aan korte arbeidscontracten van een paar maanden. De demonstratie vond plaats in de hoofdstad Manilla. Op de foto dansen demonstranten, de meesten arbeiders, rond een in brand gestoken pop van Duterte, uitgedost als een duivel.
Foto Bullit Marquez/AP
Marine le Pen (links in beeld) van het Front National (FN) legt een bloemenkrans neer bij het standbeeld van Jeanne d'Arc in Cannes. De partijleden komen traditiegetrouw samen op 1 mei.
Foto Sebastien Nogier/EPA
Een arbeider uit Bangladesh heeft zich voor een protestactie omhangen met ketenen. Hij schreeuwt om een verhoging van het minimumloon en verbeterde veiligheid op de werkvloer, tijdens een 1-mei-bijeenkomst in Dhaka.
Foto Monirul Alam/EPA
In Moskou wordt de internationale Dag van de Arbeid gevierd met een bijeenkomst op het Rode Plein. Mensen nemen vlaggen en ballonnen mee en er wordt gedanst.
Foto Yuri Kochetkov/EPA
Migrantenarbeiders uit Indonesië nemen deel aan de jaarlijkse mars voor Dag van de Arbeid in Hongkong. Sinds 2011 bestaat er in Hongkong het minimumloon, zo'n 34,50 Hongkongse dollar (iet meer dan 3,60 euro) per uur. Een door de regering geïnstalleerde commissie werkt aan een publieke evaluatie van die maatregel.
Foto Jerome Favre/EPA
Arbeiders in Taiwan namen een baby mee naar een bijeenkomst voor de Dag van de Arbeid in Taipei. Tijdens de bijeekomst demonstreerden vakbondsleden ook voor hogere lonen.
Foto Chiang Ying-ying/AP
Arbeiders nemen deel aan een grote demonstratie in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan.
Foto Anjum Naveed/AP