Afghanistan

Bij IS-aanslagen 25 doden, onder wie 8 journalisten

Bij zelfmoordaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandag zeker 25 mensen gedood en 45 gewond. De ontploffingen vonden plaats in de Shash Darak-buurt, waar verschillende ambassades en het hoofdkantoor van de NAVO gevestigd zijn.

Onder de slachtoffers zijn acht journalisten, vier agenten. IS heeft de aanslagen opgeëist. Een gedode journalist is Shah Marai, fotograaf van persbureau AFP. De anderen werkten voor lokale media, waaronder particulier tv-station Tolo.

De eerste aanslagpleger reed op een motor. Bij de tweede explosie bracht een man, die zich voor deed als verslaggever, een bom tot ontploffing temidden van toegesnelde hulpverleners en pers. In een verklaring, verspreid via het aan IS gelieerde persbureau Amaq, zegt de terreurgroep dat het hoofdkwartier van de Afghaanse inlichtingendiensten doelwit was. Het grote aantal slachtoffers onder de omstanders weerspreekt die lezing.

Volgens president Asharf Ghani zijn aanslagen als deze, gericht tegen persvrijheid en het democratisch proces, alsmede aanvallen op onschuldige burgers en gelovigen in moskeeën te beschouwen als oorlogsmisdaden. Zowel de Talibaan als een lokale tak van terreurgroep IS voert geregeld aanslagen uit in het gebied rond Kabul. (NRC)

Persvrijheid pagina C6-7