Zeker 25 doden bij aanslag in Kabul, onder wie journalisten

Een van de aanslagplegers deed zich voor als verslaggever om dicht bij een groep journalisten te kunnen komen.

Veiligheidstroepen op de plaats van de aanslag.
Veiligheidstroepen op de plaats van de aanslag. Foto Massoud Hossaini/AP

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in de Afghaanse stad Kabul zijn maandagochtend zeker 25 mensen om het leven gekomen en 45 mensen gewond geraakt. Een van de doden is Shah Marai, een fotograaf van het Franse persbureau AFP. Ook een verslaggever van de BBC, de 29-jarige Ahmad Shah is omgekomen, meldt de BBC. Shah werkte sinds een jaar voor de Britse omroep.

Twitter avatar BBCNewsPR BBC News Press Team Statement from BBC World Service Director Jamie Angus: “It is with great sadness that the BBC can confirm the death of BBC Afghan reporter Ahmad Shah following an attack earlier today. The attack took place in Khost province.” (1/3)

De ontploffingen vonden plaats in de Shash Darak-buurt, waar verschillende ambassades en het hoofdkantoor van de NAVO gevestigd zijn. Volgens AFP was de tweede explosie gericht op journalisten, van wie naast Marai zeven om het leven zouden zijn gekomen. De eerste aanslagpleger reed volgens de lokale politie op een motor, de tweede was te voet en deed zich voor als verslaggever om dichtbij de journalisten te kunnen komen.

Twitter avatar AFP AFP news agency #UPDATE Agence France-Presse’s chief photographer in Kabul, Shah Marai, has been killed.
He died in a blast that was targeting a group of journalists who had rushed to the scene of a suicide attack in the Afghan capital https://t.co/rOa4rg24x9

De ontploffingen volgden elkaar snel op. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is later op maandag opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat, meldt AFP op basis van een persbericht van de groep. Zowel de Talibaan als een lokale tak van terreurgroep Islamitische Staat voert geregeld aanslagen uit in het gebied rond Kabul.

In 2015 maakte Marai een serie over Afghaanse bodybuilders. Bekijk de foto’s hier.

De Afghaanse fotograaf Shah Marai werkte sinds 1995 voor persbureau AFP. Hij documenteerde onder meer het bewind van de Talibaan en de Amerikaanse invasie na 9/11. Hij fotografeerde aanslagen en oorlogsgeweld, maar ook het dagelijks leven in zijn thuisland.

De ontploffingen vonden plaats in de Shash Darak-buurt