Vier genomineerden voor de Turner Prize, allemaal geëngageerde kunstenaars

Shortlist bekend Voor de belangrijkste Engelse kunstprijs zijn dit jaar bewegend beeld en politieke en humanitaire problemen leidend.

Genomineerd: In de film Tripoli Cancelled (2017) vertelt Naeem Mohaiemen het verhaal van een man die tien jaar alleen op een verlaten vliegveld woont. Beeld: Dimitris Parthimos
Genomineerd: In de film Tripoli Cancelled (2017) vertelt Naeem Mohaiemen het verhaal van een man die tien jaar alleen op een verlaten vliegveld woont. Beeld: Dimitris Parthimos

Forensic Architecture, Naeem Mohaiemen, Charlotte Prodger en Luke Willis Thompson zijn genomineerd voor de Turner Prize, de belangrijkste Britse kunstprijs. De keuze van juist deze vier genomineerden laat zien „hoe kunstenaars van nu bezig zijn met de meest urgente politieke en humanitaire problemen van vandaag”, aldus Alex Farquharson, directeur van Tate Britain en juryvoorzitter van de prijs. En ook, zei hij tijdens de bekendmaking van de shortlist, „hoe belangrijk bewegend beeld daarbij is”.

Zo doet Forensic Architecture, waaraan een vijftiental leden zijn verbonden, onder wie een advocaat, data-onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Momenteel werken ze aan een ‘3D-video’ over de grote brand in de Londense Grenfelltoren, op basis van met smartphones opgenomen beelden. Bij die brand vielen vorig jaar juni ten minste 30 doden.

Ook Charlotte Prodger gebruikt de iPhone voor haar gefilmde beelden, terwijl Luke Willis Thompson een Facebook-livestream als uitgangspunt nam voor een portret van Diamond Reynolds. Haar partner, Philando Castile, werd in juli 2016 in Minnesota neergeschoten door een agent. Naeem Mohaiemen tenslotte is genomineerd met twee films, onder meer over een man die tien jaar verblijft op een verlaten vliegveld. De film is geïnspireerd op het waar gebeurde verhaal van zijn vader, die in 1977 negen dagen vastzat op een Grieks vliegveld, nadat hij zijn paspoort was kwijtgeraakt.

De Turner Prize is de belangrijkste Engelse kunstprijs. De prijs werd onder anderen gewonnen door Gilbert & George, Damien Hirst en Anish Kapoor en bestaat uit 40.000 Britse pond (bijna 47.000 euro). Daarvan is 25.000 pond bestemd voor de winnaar en 15.000 pond voor de overige drie genomineerden.

De Turner Prize wordt sinds 1984 jaarlijks uitgereikt. In 1991 kwam er een leeftijdsgrens, om te voorkomen dat het een oeuvreprijs zou worden. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst weer opengesteld voor Britse kunstenaars ouder dan 50. De winnaar van 2017 was de in 1954 in Tanzania geboren Lubaina Himid.