Thuiskok. Italiaanse flair

Londen is een van mijn favoriete culinaire steden. We komen er al jaren en iedere keer staat er een aantal nieuwe restaurants gepland om uit te proberen. Talloze restaurants hebben we de afgelopen jaren bezocht, daar zaten voltreffers bij, teleurstellingen, maar ook blijvertjes waar we altijd heengaan omdat het er fijn toeven is en altijd lekker eten. Een van die restaurants is het Italiaanse Locanda Locatelli van Giorgio Locatelli. Hij staat bekend als een lieveling van de sterren die graag naar zijn restaurant komen, en inderdaad, een keer zaten een tafel naast ons Elton John, Elvis Costello en nog wat beroemde vrienden een verjaardag te vieren. Een andere keer troffen we Jude Law aan. Nu is het nooit echt een aanbeveling als sterren graag bij je eten, want dat iemand beroemd is, betekent allerminst dat ze verstand hebben van lekker eten. Maar in het geval van Locatelli hebben ze gelijk.

Ga er echter niet heen voor de beroemdheden, die er waarschijnlijk toch niet zullen zijn, maar voor de echte sterren: het heerlijke brood, de uitstekende olijfolie en de verrukkelijke pasta’s die uit de keuken van Locatelli komen en door de obers met authentiek Italiaanse flair worden opgediend. Locatelli kookt eerlijk Italiaans, aardse gerechten, vol van smaak en met respect voor de natuurlijke ingrediënten. Zijn eerste twee boeken, allebei aanraders, bevatten gerechten die je ook in zijn restaurant vindt op de kaart.

Zijn derde boek is net uit, Made at Home. Dit boek staat vol met recepten die hij thuis maakt en van huis uit heeft geleerd van zijn oma. Locatelli heeft een heel prettige stijl en toon in zijn boeken. Zijn gerechten zijn toegankelijk en hij legt op een duidelijke manier uit waarom je bepaalde handelingen moet verrichten, zodat je echt leert hoe met de producten om te gaan en hoe het bereidingsproces verloopt.

De chef was onlangs in Amsterdam voor de presentatie van zijn boek en daar vertelde hij het leuk te vinden als mensen zijn boeken volschrijven met aantekeningen en de recepten aanpassen. „Dat is het mooiste compliment”, zei hij, „want dan leeft een recept voort”.

Een mooie aanmoediging ook voor u, lijkt me zo, om gerust de vrijheid te nemen met de gerechten die we gaan koken. Salute.