OVername

Sainsbury’s en Walmart bundelen krachten tegen Amazon en Aldi

De Britse supermarktketens Sainsbury’s neemt Asda (eigendom van Walmart) over. Dat heeft Sainsbury’s maandagochtend bekendgemaakt. Sainsbury’s betaalt Walmart bijna 3 miljard pond (3,5 miljard euro) en houdt straks 42 procent van de aandelen in het fusiebedrijf. Met de overname wordt Tesco van de troon gestoten en ontstaat de grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Sainsbury’s en Asda zijn op dit moment de nummers twee en drie van de markt en hebben een gecombineerde jaaromzet van omgerekend 57 miljard euro. Beide bedrijven hebben samen ongeveer 350.000 werknemers in dienst. De fusie is ingegeven door de behoefte een vuist te kunnen maken tegen het Amerikaanse Amazon en de goedkopere concurrenten Aldi en Lidl, die de laatste jaren aan marktaandeel winnen. (NRC)