Politie pakt beveiligers voor kluisjesroof Oudenbosch

Er werden drie- tot vierhonderd kluisjes leeggestolen. Mogelijk gaat het om een van de grootste Nederlandse kluisjesroven ooit.

De Rabobank in Oudenbosch.
De Rabobank in Oudenbosch. Foto Rob Engelaar/ANP

De politie heeft twee medewerkers van een beveiligingsbedrijf opgepakt voor een grootschalige kluisjesroof bij de Rabobank in het Brabantse Oudenbosch. Het gaat om een 45-jarige man uit Roosendaal en een 43-jarige man uit Etten-Leur. Hun woningen worden maandag doorzocht, evenals een zonnestudio in Zundert.

Begin maart werden in het weekend drie- tot vierhonderd kluisjes leeggestolen. Pas de maandag erna werd de roof ontdekt. Wat er precies gestolen is, kan de politie noch de Rabobank op dit moment zeggen. De bank houdt niet bij wat de eigenaren van de kluisjes er precies in doen. Toch gaat het vermoedelijk om een van de grootste diefstallen uit zogenoemde safeboxen in Nederland ooit. Het ging volgens de politie om een zeer professionele kraak. Om die reden werd er al rekening mee gehouden dat er sprake was van een inside job, een diefstal met hulp van binnenuit.

De verdachten zijn medewerkers van het bedrijf dat door Rabobank werd ingehuurd om het bankgebouw te beveiligen. De mannen zijn in volledige beperkingen vastgezet, contact met de buitenwereld is vrijwel uitgesloten. De politie houdt er rekening mee dat er nog meer verdachten worden aangehouden.

Robotarm

Of de beveiligers in het Rabobank-filiaal zelf werkten, maakt de politie nog niet bekend. De ruimte waarin de kluisjes worden opgeslagen zijn voor klanten niet toegankelijk. De safeboxes worden na identiteitscontrole met onder meer een vingerafdruk door een robotarm opgepakt en overgedragen aan de eigenaar.

Het beveiligingsbedrijf, EBN uit Breda, laat weten medewerking te verlenen aan het onderzoek maar er zelf geen onderdeel van te zijn. Dat wordt bevestigd door de politie. Een intern “beknopt onderzoek”, uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf, heeft “geen verontrustende signalen” opgeleverd, meldt advocaat Isabel Wetzels in een schriftelijke reactie. “EBN hanteert strikte protocollen en screent alle medewerkers zorgvuldig.” Wetzels wil “in het belang van de cliënt” geen nadere toelichting geven.

Nieuwe beveiligers

De samenwerking met EBN voor de beveiliging van vier Rabobank-filialen wordt vanaf dinsdag beëindigd. Dat is niet omdat de bank denkt dat het bedrijf zelf een rol heeft gespeeld in de kraak en houdt ook geen verband met de aanhoudingen, benadrukt een woordvoerder. “We willen ieder mogelijk risico en betrokkenheid van medewerkers uitsluiten.” Het besluit zou al “enkele weken geleden” en “in goed overleg met EBN” genomen zijn.

De Rabobank is met de eigenaren van de kluisjes in gesprek over de afwikkeling van de roof. Uit die gesprekken moet ook duidelijk worden wat de precieze schade is. Dat is voor de klanten “niet makkelijk en best emotioneel”. Naast kostbaarheden bewaren mensen ook andere belangrijke zaken in bankkluisjes, zoals trouwboekjes en diploma’s.