Noord-Korea

Kim zwijgt over ontmanteling van bestaande atoombommen

Kim (links) en Moon, vorige week.
Kim (links) en Moon, vorige week. Foto AP

Noord-Korea gaat het het nucleaire testgebied Punggye-ri sluiten. Dat is een van de concrete resultaten van de historische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in van afgelopen weekeinde. Na de ontmanteling zijn Amerikaanse en Zuid-Koreaanse deskundigen en journalisten volgende maand welkom om te kijken of de belofte is nagekomen.

Analisten relativeerden eerder het sluiten van Punggye-ri. Na een proef met een zeer krachtige waterstofbom vorig jaar zouden de testtunnels zijn ingestort. Kim zei zondag echter dat er nog twee tunnels over waren, die „in zeer goede staat” verkeren.

Kim pleitte ook op de top voor ‘denuclearisering’. Maar hij zweeg over een ontmanteling van bestaande atoombommen – iets wat wel door Seoul en Washington wordt geëist. Van Noord-Koreaanse kant gaat denuclearisering tot nu toe niet verder dan het staken van kern- en raketproeven. Die tests zouden ook niet meer nodig zijn, zeggen deskundigen, omdat Noord-Korea heeft bewezen een waterstofbom te bezitten en de VS met een intercontinentale raket te kunnen treffen.

Kim zou eerst de belofte willen dat de Verenigde Staten Noord-Korea niet zullen aanvallen. Ook moeten de VS meewerken aan de formele beëindiging van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). De beide Korea’s willen nog voor het einde van het jaar een vredesverdrag – officieel is er alleen een wapenstilstand.

De Amerikaanse president Donald Trump twitterde zaterdag dat een datum geprikt is voor de top met Kim Jong-un, mogelijk in Singapore of Mongolië. Zaterdag sprak Trump over een termijn van mogelijk „drie, vier weken”. Kim zei vrijdag dat hij uitkijkt naar de ontmoeting met Trump. Het zou hem, zei hij, de kans bieden te laten zien dat hij niet de schurk is waar Trump hem voor houdt (of hield).

Op 5 mei breken ook letterlijk andere tijden aan op het Koreaanse schiereiland. In 2015 zette Noord-Korea de klok een half uur terug, omdat de tijdzone was ingesteld door de Japanse onderdrukker, die Korea van 1910 tot 1945 bezette. Dat besluit wordt nu teruggedraaid.