Kachin-minderheid

Duizenden ontvluchten gevechten tussen rebellen en leger in het noorden van Myanmar

In het noordoosten van Myanmar zijn sinds begin deze maand duizenden mensen op de vlucht geslagen, nadat opnieuw gevechten waren uitgebroken tussen het leger en Kachin-rebellen. Volgens de Verenigde Naties gaat het om zo’n vierduizend mensen die uit hun huizen zijn verdreven, meldt de BBC. Net als de Rohingya zijn de Kachin een etnische minderheid in Myanmar die in de gelijknamige deelstaat Kachin wonen, bij de grens met China. De Kachin, bewoners die voornamelijk uit christenen bestaan, strijden sinds 1961 voor meer autonomie van Myanmar. Tussen rebellen en het leger woedt een jarenlange strijd, die sinds kort weer is opgelaaid. Naar verluidt probeert het leger met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen de opstandelingen te verdrijven. Sinds 2011 is er een staakt-het-vuren afgesproken, maar nog steeds vonden er sporadisch beschietingen plaats. Volgens mensenrechtenorganisaties treedt het leger sinds kort echter weer hard op in de regio, nu de wereldwijde aandacht is gevestigd op de Rohingya-crisis bij de grens met Bangladesh. (ANP)

    • Jaap Bloembergen