Myanmar

Duizenden Kachin ontvluchten gevechten tussen rebellen en leger

In het noordoosten van Myanmar zijn sinds begin deze maand duizenden mensen op de vlucht geslagen, nadat opnieuw gevechten zijn uitgebroken tussen het leger en Kachin-rebellen. Net als de Rohingya zijn de Kachin een etnische minderheid in Myanmar die in de gelijknamige deelstaat Kachin wonen, bij de grens met China. De Kachin, voornamelijk christenen, strijden sinds 1961 voor meer autonomie. In 2011 was er een staakt-het-vuren afgesproken. Sindsdien vonden sporadisch beschietingen plaats, maar onlangs laaide strijd weer op. Het leger zou met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen de opstandelingen proberen te verdrijven. Volgens mensenrechtenorganisaties treedt het leger hard op in de regio, nu de aandacht vooral gaat naar de Rohingya-crisis bij de grens met Bangladesh. (ANP)