In beeld

In de voetsporen van de Groningse fotograaf Tonnis Post

Tonnis Post (1877-1930) fotografeerde aan het begin van de twintigste eeuw bewoners van plaggenhutten, armlastige gezinnen bij half ingegraven krotten en kinderen in hun bedsteden in Groningen. Ruim honderd jaar na Post doorkruist fotograaf Dirk Kome opnieuw Oost-Groningen, op zoek naar nazaten van de gefotografeerden en verhalen over hun (groot)ouders. Tot en met 9 september is zijn fotoproject te zien in het Fotomuseum Den Haag. Het project ‘Fotografen van de vooruitgang’ is ook in boekvorm verschenen bij uitgeverij Lecturis.

Hilko Smid en broertjes, 20 november 1913. Het gezin Smid had het niet breed. Een half jaar eerder was hun huis afgebrand.
Foto Tonnis Post
Op deze polaroids uit de jaren zeventig zie je Hilko Smid en zijn vrouw.
Foto Dirk Kome
Op 39-jarige leeftijd trouwde de weduwnaar Leonard van der Sluis met de tien jaar jongere weduwe Hinderkien. Bij elkaar hadden ze toen al tien kinderen. Samen bouwden zij een woning in het veen, waar nog zes kinderen van hen werden geboren.
Foto Tonnis Post
Boer Mellema Beesterhoogen op 18 december 2017. Dirk Kome: "Boer Mellema is een vrolijke man. Ik bel bij hem aan met een door Tonnis gemaakte foto. De foto is van een nazaat van een boer die ooit in de boerderij van Mellema woonde. De witte pleister zit inmiddels niet meer op de muren. De bomen die ooit voor het huis hebben gestaan, zijn gekapt. Boer Mellema gelooft niet dat het zijn boerderij is. De nazaat weet zeker van wel."
Foto Dirk Kome
Aanleg van het B.L. Tijdenskanaal bij Bellingwolde in 1908.
Foto Tonnis Post
Boerenwagen, Oude Pekela, 1 augustus 2017.
Foto Dirk Kome
De ouders van Tonnis Post gefotografeerd door hun zoon in zijn atelier aan de Vissersdijk in Winschoten.
Foto Tonnis Post
Het nichtje van Tonnis Post.
Foto Dirk Kome
Trijntje en Hendrik Huizinga in Vriescheloo, 28 maart 1914.
Foto Tonnis Post
Opkweekkas van Heinrich Kruizinga in Vriescheloo, 21 augustus 2017.
Fotograaf: Dirk Kome