Eerste versie van Rembrandts ‘Ecce homo’ ets te koop vanaf 2,5 miljoen euro

Veilinghuis vraagt recordprijs voor enige 'eerste staat’ droge naald van Rembrandts prent van Jezus en Pontius Pilatus in privébezit.

Ecce homo, Zie de mens; eerste staat van Rembrandts beroemde ets over Christus die aan het volk getoond wordt, die Christie's gaat veilen.
Ecce homo, Zie de mens; eerste staat van Rembrandts beroemde ets over Christus die aan het volk getoond wordt, die Christie's gaat veilen. Foto CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2018

Het enige bekende exemplaar in privé-bezit van de eerste staat van Rembrandts drogenaald-ets Christus aan het volk getoond (‘Ecce homo’) wordt op 5 juli bij Christie’s in Londen aangeboden. Het veilinghuis verwacht een opbrengst van 2,5 en ruim 4 miljoen euro.

Rembrandt maakte deze 38,7×45,4 cm metende prent in 1655. Van de eerste staat zijn slechts acht exemplaren bekend. Zeven daarvan zitten in museumcollecties. Onder meer The Britsh Museum, het Louvre en het Metropolitan hebben een exemplaar. Het Rijksmuseum Amsterdam bezit een afdruk van een latere staat. Het aangeboden exemplaar stamt uit de collectie van Samuel Josefowitz, de in 2015 overleden Zwitserse zakenman en verzamelaar.

Rembrandt maakte zijn Ecce homo naar voorbeeld van een prent van Lucas van Leyden, de belangrijkste zestiende-eeuwse Nederlandse graficus. Pontius Pilatus stelt de gevangen genomen Jezus voor aan het volk met de woorden ‘Ecce homo’, oftewel ‘Zie de mens’. Het podium en enkele groepen publiek zijn door Rembrandt overgenomen van Van Leyden.

Door het grote formaat en de droge-naaldtechniek en het gebruikte papier is Christus aan het volk getoond (‘Ecce homo’) een buitengewoon ambitieuze ets. Met een fijne etsnaald kraste Rembrandt de voorstelling in ragfijne lijntjes in een koperplaat. De kenmerkende braam van deze techniek, die zorgt voor ietwat fluweelachtige lijn, wordt bij iedere drukgang steeds meer platgedrukt. Daardoor zijn slechts een beperkt aantal kwalitatief goede afdrukken mogelijk. Rembrandt gebruikte voor deze afdrukken kostbaar, uit Japan geïmporteerd papier.

Bij verkoop zal Ecce homo het veilingrecord voor een ets van Rembrandt ruimschoots breken. Dat staat nu op ruim 1 miljoen euro.