In beeld

Een eerbetoon aan AFP-fotograaf Shah Marai

Nadat de Afghaanse hoofdstad Kabul maandagochtend getroffen werd door een zelfmoordaanslag, snelde AFP-fotograaf Shah Marai toe om de nasleep van de tragische gebeurtenis vast te leggen. Samen met zeker zeven andere journalisten was hij vervolgens het doelwit van een tweede zelfmoordaanslag. Het dodental staat inmiddels op vijfentwintig. Een eerbetoon aan het werk van Marai, die de verandering die zijn thuisland de afgelopen twee decennia doormaakte vastlegde met zijn camera.

Op deze foto uit 2012 omhelst Marai zijn collega's Massoud Hossaini (l) en Lawrence Bartlett (r), nadat Hossaini de Pulitzerprijs voor fotografie heeft gewonnen. Marai werkte sinds 1995 voor het Franse persbureau. Mari, die de hoofdfotograaf van AFP was in Kabul, laat zes kinderen achter, onder wie een pasgeboren dochter.
Foto Johannes Eisele/AFP
Dit is een van Marais laatste foto's: een lichaam van een jongen die bij de eerste zelfmoordaanslag maandagochtend om het leven kwam. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.
Foto Shah Marai/AFP
De AFP-fotograaf begon als chauffeur. Als zijproject schoot hij foto's tijdens zijn rijwerkzaamheden, tot hij in 2002 in dienst trad als fotograaf. Deze foto nam Marai op 18 februari 2014. Een Afghaanse vrouw die haar baby vasthoudt op een verkiezingsbijeenkomst van de toenmalige presidentskandidaat Abdullah Abdullah.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit september 2015. Een jongen draagt een schaap over zijn schouders op een veemarkt in hoofdstad Kabul.
Foto Shah Marai/AFP
In de meer dan twintig jaar dat Marai voor AFP werkte, deed hij onder meer verslag van de Amerikaanse invasie in 2001 en de opkomst van de Talibaan sinds 1996. Foto uit maart 2011. Een mars van zojuist afgestudeerde officieren van het Afghaanse leger.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit oktober 2016. Shi'itische moslims kastijden zichzelf tijdens een ritueel in een moskee in Kabul.
Foto Shah Marai/AFP
Toen AFP besloot van Marais diensten als fotograaf gebruik te maken, stuurde het persbureau hem op training in Frankrijk. Een van zijn grootste kwaliteiten was het vastleggen van kleine, menselijke momenten in zijn door oorlog verwoeste thuisland. Deze foto komt uit april 2015. Een Afghaanse man met zijn dochter in Kabul.
Foto Shah Marai/AFP
"Een vernietigende klap", noemt AFP-chef Michel Leridon de dood van Marai. "We kunnen de buitengewone kracht, moed en vrijgevigheid alleen maar eren van een fotograaf die traumatische, afschrikwekkende momenten met gevoel en professionaliteit. vastlegde." Dit is een foto uit september 2017. Bezoekers van een kermis in Kabul.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit januari 2008. Afghaanse mannen die op het punt staan deel te nemen aan een zelfkastijdingsritueel in Kabul. Aanslagen in de Afghaanse hoofdstad, zoals die van maandagochtend, komen vaker voor. Eerder in april kwam bij een zelfmoordaanslag zestig mensen om het leven, 119 raakten gewond. IS eiste ook die aanval op.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit januari 2014. Op de locatie in Kabul, waar een zelfmoordaanslag zich heeft voorgedaan, kijkt een Afghaanse man door een kapotte ruit.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit mei 2014. Afghaanse burgers nabij het dorpje Aab Bareek, dat getroffen is door aardverschuivingen.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit december 2009. Een man sorteert granaatappels bij een fruitverwerkingsfabriek in Kabul.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit 2014. Aanhangers van de huidige president Ashraf Ghani, toen nog presidentskandidaat, springen over een greppel na een bijeenkomst in de provincie Kunduz.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit april 2015. Een man brengt een stem uit in Kabul.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit januari 2013. Afghaanse commando's in Kabul. Kort ervoor is er een treffen geweest tussen het Afghaanse leger en strijders van de Talibaan. De terreurgroep blijft een bedreigende factor in het land, dat slechts voor 30 procent in handen is van de regering.
Foto Shah Marai/AFP
Foto uit februari 2013. Een Afghaanse jongen in Kabul verkoopt ballonnen.
Foto Shah Marai/AFP