Duizenden Russen protesteren tegen blokkeren Telegram

Rusland probeert sinds een paar weken de app te blokkeren nadat Telegram geweigerd heeft veiligheidsdiensten toegang tot de berichten van gebruikers te geven.

Demonstranten gooien met papieren vliegtuigjes, een verwijzing naar het logo van Telegram.
Demonstranten gooien met papieren vliegtuigjes, een verwijzing naar het logo van Telegram. Foto Tatyana Makeyeva/Reuters

Duizenden Russen zijn in Moskou de straat opgegaan om te protesteren tegen het blokkeren van de berichtenapp Telegram door het Kremlin, bericht Reuters. Volgens Russische media waren er tussen de 7.000 en 12.000 demonstranten aanwezig. Ze scandeerden leuzen tegen president Poetin en gooiden met papieren vliegtuigjes, wat verwees naar het logo van Telegram.

Rusland probeert de app sinds half april te blokkeren nadat het bedrijf weigerde om de veiligheidsdiensten toegang te geven tot de versleutelde berichten van gebruikers. De Russische veiligheidsdienst FSB eist inzage in het communicatieverkeer in verband met de dreiging van terrorisme. Toen Telegram dit niet toestond, gaf een rechter toestemming om de app te blokkeren. Hetzelfde lot staat de app waarschijnlijk ook te wachten in Iran, waar de Iraanse justitie maandag het bevel gaf om de app te gaan blokkeren.

De oprichter van de app, de Russische ondernemer Pavel Doerov, riep Russische gebruikers na de rechterlijke uitspraak daarna op tot ‘digitaal verzet’ en beloofde iedereen financieel te steunen, die manieren ontwikkelt om de blokkade te omzeilen. De ondernemer, die op het moment ook te maken heeft met uitval van de app in Europa als gevolg van de grote stroomstoring in Amsterdam dit weekend, noemt het verzet “ongekend”: “Ik ben er trots op in hetzelfde land als jullie geboren te zijn. Jullie energie verandert de wereld.”

Het lukt het Kremlin niet Telegram uit de lucht te halen

Volgens Doerov zijn er inmiddels al miljoenen IP-adressen geblokkeerd, maar is de app niettemin nog steeds in de lucht, iets dat NRC-correspondent Steven Derix vanuit Moskou bevestigt.

Twitter avatar durov Pavel Durov For 7 days Russia has been trying to ban Telegram on its territory – with no luck so far. We were able to survive under the most aggressive attempt of internet censorship in Russian history with almost 18 million IP addresses blocked. https://t.co/swYBT65PB9

Telegram heeft wereldwijd 200 miljoen gebruikers en is in grootte, na apps als WhatsApp, Facebook Messenger, Snapchat, Skype de negende mobiele berichtenservice. Het grootste aantal gebruikers zit in Iran (40 miljoen), Rusland telt zo’n 10 miljoen gebruikers. De massale demonstraties tegen de blokkering van de app zijn volgens Derix opvallend:

“Telegram is vooral onder jonge, hoogopgeleide Russen populair. Doerovs strijd tegen de blokkade door Roskomnadzor, het ministerie van Telecom, IT en Communicatie, is een symbool geworden voor protest tegen de steeds strenge wordende censuur in Rusland. Roskomnadzor heeft zich enigszins belachelijk gemaakt door miljoenen IP-adressen van Google en Amazon te blokkeren, waardoor op een gegeven moment voor sommige gebruikers zelfs google.ru was geblokkeerd.”

Opvallend genoeg is Poetins belangrijkste economisch adviseur ook geen voorstander van de blokkade. In Russische media zegt Aleksej Koedrin het een “slecht voorbereid besluit” te vinden: