In beeld

De schokkende gebeurtenissen van revolutiejaar 1968

Frankrijk schudde op zijn grondvesten in het revolutiejaar 1968. Maar niet alleen in Parijs gingen studenten de straat op. Ook elders was de wereld getuige van schokkende gebeurtenissen. Bekijk deze fotoserie.
15 januari, België: ‘Leuven Vlaams’ en ‘Walen buiten’ schreeuwen studenten. De Katholieke Universiteit Leuven wordt uiteindelijk opgesplitst.
Foto Odette Dereze/HH
1 februari, Vietnam: De Zuid-Vietnamese politiechef Nguyen Ngoc Loan schiet op straat in Saigon een man dood die ervan wordt verdacht Vietcong-lid te zijn.
Foto Eddie Adams/AP
4 april, VS: Martin Luther King wordt vermoord in Memphis, Tennessee. Zijn echtgenote Coretta en haar kinderen staan in Atlanta bij de kist waarin hij is opgebaard.
Foto Jack Thornell/AP
3 april, Duitsland: In winkels in Frankfurt ontploffen brandbommen. Onder de daders zijn Andreas Baader en Gudrun Ensslin (rechts), oprichters van de latere RAF.
Foto DPA/EPA
11 april, West-Duitsland: Op 11 april overleeft studentenleider Rudi Dutschke ter nauwernood een aanslag op hem in Berlijn, uitgevoerd door een jonge arbeider.
foto SV-Bilderdienst/HH
Mei 1968, Frankrijk: Studentenleider Daniel Cohn-Bendit tijdens een demonstratie in Parijs op 13 mei. Hij studeerde aan de Universiteit van Nanterre.
Foto AFP
Mei, Frankrijk: ‘Proletariërs aller landen, verenigt u’. Bezetting van de Sorbonne. De studenten eisten aanpassing van het verouderde onderwijssysteem.
Foto Magnum Photos/HH
5 juni, VS: Bijna vijf jaar na zijn broer, president John F. Kennedy, werd op 5 juni presidentskandidaat Robert F. neergeschoten in Los Angeles.
Foto Boris Yaro/Los Angeles Times/Polaris/HH
Augustus, Tsjecho-Slowakije: In de nacht van 20 op 21 augustus van troepen van het Warschau-pact binnen en maken een einde aan de Praagse Lente.
Foto AFP
16 oktober, Mexico: Bij de medaille-uitreiking tijdens de Spelen in Mexico brachten twee Amerikaanse atleten de Black Power groet.
Foto AP
2 oktober, Mexico: Tien dagen voor het begin van de Olympische Spelen schieten leger en politie op demonstranten. Er vallen 200 tot 300 doden.
Foto Proceso/AP
5 november, VS: De Republikeinse presidentskandidaat Richard Nixon verslaat Hubert Humphrey. In 1972 reisde hij naar het China van Mao.
Foto CSU Archives