Burgemeester Krikke: dubieuze moskeefinanciering aanpakken

As Soennah moskee De Haagse burgemeester wil geldstromen kunnen aanpakken zoals andere vormen van ondermijnende criminaliteit.

Burgemeester Pauline Krikke.
Burgemeester Pauline Krikke. Foto Remko de Waal/ANP

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag wil dat er nieuwe wetgeving komt om ongewenste buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën te kunnen aanpakken. Daarvoor pleitte ze zaterdagavond na berichtgeving van NRC en Nieuwsuur dat de Haagse moskee As Soennah geld heeft ontvangen van een Koeweitse instelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Bovendien wordt in de moskee gepreekt dat moslims die overspel plegen of hun geloof afzweren de doodstraf verdienen.

Lees het verhaal over de Haagse moskee As Soennah: Deze Haagse moskee predikt tolerantie, maar dat is schijn

Burgemeester Krikke (VVD) noemt de berichten „zeer ernstig en zeer zorgwekkend”. Er is volgens haar sprake van „ondermijning van de democratische rechtsstaat op basis van religie, ideologie of levensovertuiging”. Ze wil dit kunnen aanpakken net als andere ondermijnende criminaliteit, zoals witwassen of belastingontduiking. „Daarbij delen betrokken overheden informatie en trekken samen op in de aanpak ervan. We hebben daarbij een wettelijke grondslag om te handelen: de wet Bibob.”

Die wettelijke mogelijkheid heeft de gemeente niet voor moskeefinanciering. Daarom wil Krikke een nieuwe wet. Een algeheel verbod op buitenlandse financiering zou niet nodig zijn. „Het wordt pas problematisch als met het geld ook boodschappen, standpunten, gedragsregels of wat dan ook meekomen die onze manier van leven en onze democratische rechtsstaat ondermijnen.”

De nieuwe wet moet het voor gemeenten mogelijk maken om dit soort signalen door te geven aan een landelijk expertisepunt, waar ook informatie over buitenlandse financiering binnenkomt. Het expertisepunt zou dan kunnen overzien of de buitenlandse financiering leidt tot problemen in de moskee. Is dit het geval, dan zou de minister de geldstromen kunnen bevriezen, stelt Krikke voor.

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil is positief over het voorstel van Krikke. „Idealiter zou er dan ook een toetsing zijn van wie het geld komt.”

Het regeerakkoord kondigt vergelijkbare wetgeving aan, maar gaat verder: alle financiering uit „onvrije landen” van religieuze en politieke organisaties moet verboden worden. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil dat er vaart wordt gezet achter dat voorstel. „Het kabinet is nu aan zet. Deze situatie, die integratie en rechtsstaat ondermijnt, maakt dat urgent.”

In de Tweede Kamer worden de zorgen over buitenlandse financiering van moskeeën van links tot rechts gedeeld. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders wil snel een debat met premier Mark Rutte over de zaak, meldde hij op Twitter.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil de moskee haar ANBI-status afnemen, die het mogelijk maakt giften van het belastbaar inkomen af te trekken. ChristenUnie, D66 en SP hebben gezamenlijk een reeks Kamervragen gesteld over alle berichten die NRC en Nieuwsuur afgelopen week brachten. Naast aandacht voor de financiering van de As Soennah-moskee willen de partijen opheldering over de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het tegenwerken van een onderzoek naar moskeefinanciering en het niet delen van informatie met gemeenten.

Commentaar pagina 17