Miljardenfusie

Gigantische fusie op Amerikaanse telecommarkt: concurrenten T-Mobile en Sprint gaan samen

De nummer drie en nummer vier van de Amerikaanse telecommarkt gaan fuseren. Dat hebben T-Mobile US (dochterbedrijf van Deutsche Telekom) en Sprint (grotendeels in handen van het Japanse Softbank) zondag bekendgemaakt. Met de fusie ontstaat een bedrijf dat 146 miljard dollar (120 miljard euro) waard is inclusief schulden. Het nieuwe bedrijf neemt de naam aan van T-Mobile US en zal worden geleid door T-Mobile-topman John Legere. De Duits-Japanse fusiecombinatie moet beter in staat zijn partij te bieden aan marktleider Verizon en nummer twee AT&T. Als hoofdreden voor de fusie noemen de bedrijven dat het gezamenlijk makkelijker is de miljardeninvesteringen te dragen voor 5G- infrastructuur: de nieuwe standaard voor mobiel internet.

Softbank ruilt het aandelenbelang in Sprint voor een belang van 26 procent in T-Mobile US. Deutsche Telekom krijgt 42 procent van de aandelen van het fusiebedrijf. De rest van de aandelen is vrij verhandelbaar op de beurs. De twee bedrijven verwachten dat hun nieuwe combinatie goed is voor een jaaromzet van zeker 75 miljard dollar. De fusie moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. (NRC)