Britse Miljardenfusie

Supermarktketens Sainsbury’s en Asda willen krachten bundelen in strijd tegen Amazon

De Britse supermarktketens Sainsbury’s en Asda voeren „verregaande” gesprekken over een fusie. Beide bedrijven willen hun krachten bundelen om een vuist te kunnen maken tegen het Amerikaanse Amazon en de goedkopere concurrenten Aldi en Lidl die de laatste jaren aan marktaandeel winnen. Mocht de fusie doorgaan dat wordt het gecombineerde bedrijf de grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Sainsbury’s en Asda zijn op dit moment de nummers twee en drie van de markt en hebben een gecombineerde omzet van omgerekend 57 miljard euro. Beide bedrijven hebben samen ongeveer 350.000 werknemers in dienst. Asda is de Britse tak van het Amerikaanse Walmart, dat zich in de toekomst meer op de thuismarkt wil richten. Welke vorm de fusie krijgt en wie daarin de overhand heeft, moet nog blijken. De kans is groot dat Walmart nadien een belang houdt in het nieuwe bedrijf. Twee jaar geleden deed Sainsbury’s al een miljardenovername: het kocht toen concurrent Argos voor omgerekend bijna 1,6 miljard euro. Verwacht wordt niet dat de Britse toezichthouder voor mededinging zomaar toestemming zal verlenen voor de supermarktfusie. (Bloomberg)