Brieven

Brieven 30/4/2018

taalgebruik

Ouderen weer de schuld

In Dotanspaties (20/4) schrijft Paulien Cornelisse dat een spatie zetten voor een punt of een komma meer voorkomt bij mensen van boven de zeventig. Zo langzamerhand wordt het kennelijk normaal om ouderen ergens de schuld van te geven als er iets niet goed gaat. Ouderen kunnen geen auto meer rijden, ouderen trekken de pensioenpotten leeg en nu is, in de ogen van Paulien Cornelisse althans, hun taalgebruik aan de beurt. Ik zou haar adviseren om, voordat zij dergelijke uitspraken doet, eerst eens een willekeurige krant (mag gerust een NRC zijn) van A tot Z grondig door te lezen en alle fouten en foutjes (verkeerd leestekengebruik, onnodige of verkeerd gespelde woorden etc.) aan te tekenen en dan eens na te gaan hoeveel van die onjuistheden zijn veroorzaakt door mensen van boven de zeventig. Zij zal ongetwijfeld tot verrassende conclusies komen. Zelf ben ik inmiddels 83 jaar. Ik zou een verontschuldiging van Paulien Cornelisse voor alle mensen boven de zeventig wel zeer op prijs stellen, want het was een absoluut onnodige en onterechte aantijging in hun richting. Zij kan het waarschijnlijk beter zoeken in haar eigen leeftijdsgroep.

Gemeentelijke fusies

Fuseer maar door

Zelfstandigheid van Haren is onhaalbaar, zoals bij meer randgemeenten. Nu tot een fusie besloten is, is de weg vrij om meer bestuurlijke knopen rond grote steden door te hakken. Eindelijk kunnen ze daar randgemeenten annexeren die niets anders zijn dan geprivilegieerde buitenwijken. Hopelijk kijken we dan niet alleen naar de drie grote steden, maar ook naar Eindhoven, Enschede en Heerlen. Dat niet doen is meten met twee maten.

Racisme Mozart

Verdiep je in symboliek

In Gun Mozart toch een beter libretto dan die racistische Toverfluit (21/4) valt Eva Peek het libretto van die Zauberflöte aan omdat het racistisch zou zijn. Niets is minder waar. Die „draak van een tekst” is dat alleen als je de symboliek ervan niet begrijpt. Het is een vrijmetselaarsstuk waarin alles, dus ook de kleur ‘zwart’ een diepere betekenis heeft. Als u Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie van Dr. M.F.M. van den Beek leest, wordt alles duidelijk. Mozart wilde een boodschap overbrengen, en die Zauberflöte is dus net zomin racistisch als de Mattheüspassie antisemitisch is, of de Bijbel en de Koran gewelddadig. Dit zijn stuk voor stuk mythische teksten met een diepere betekenis. Helaas is het tegenwoordig regel geworden om oude teksten als platte verslagen te lezen. Verdiep u liever in de symboliek, dan zal er een wereld voor u opengaan.


Godsdienstwetenschapper

Orbán

Verleden is geen excuus

Het interview met CDA-coryfee Gabor liegt er niet om, met de kop ‘De kritiek op Orbán is belachelijk’ (24/4). Om het anti-islamitische sentiment van Orbán te verdedigen, haalt Gabor de honderdvijftig jaar durende Turkse bezetting erbij, die in 1526 met de slag bij Mohács begon. Sindsdien – volgens Gabor – hebben de Hongaren hun buik vol van islamieten. Nederlanders begrijpen dat niet. Nee, dat klopt, voor Nederlanders zou dat immers betekenen dat we sinds de Tachtigjarige Oorlog (die zich deels in diezelfde tijd afspeelde) tot op de dag van vandaag een hekel aan Spanjaarden zouden hebben.

Overigens is het maar de vraag of Hongaren zo met hun Ottomaanse verleden worstelen. Vrijwel elke hoofdstraat is vernoemd naar een van de belangrijke vrijheidsstrijders van het land, Rákoczy en Kossuth scoren veruit het hoogst. Je zou denken: die hebben tegen de Turken gevochten. Maar nee hoor, de grootste Hongaarse vrijheidsstrijders vochten tegen de (katholieke) Habsburgers. Als Gabor zijn redenatie zou hebben doorgezet, zouden de Hongaren daar hun buik vol van moeten hebben. Maar ruim zestig procent van de bevolking is katholiek. Enfin, de inhoud van het artikel doet niets af aan de vraag of het CDA Orbán, en zijn met christelijke waarden doordrenkte Fidesz, moet blijven steunen. En daarmee ook het sjoemelen met EU-gelden, de benoemingen in de rechterlijke macht, het belemmeren van de vrije journalistiek, en het continu verdacht maken van de filantroop George Soros. Het antwoord luidt, natuurlijk: nee.