Australië

In 2020 moet er een monument zijn voor kapitein Cook

De Australische regering wil een monument voor de Britse ontdekkingsreiziger James Cook plaatsen in Botany Bay ter herdenking van 29 april, de dag dat hij in 1770 voor het eerst voet aan land zette. De herdenkingsplaats moet in 2020 klaar zijn, 250 jaar nadat Cook arriveerde. „Het was de eerste ontmoeting tussen Europeanen en Australische Aboriginals hier aan de oostkust”, zei premier Malcolm Turnbull bij de presentatie van het plan. Tegenstanders vinden dit eerbetoon aan de Engelse kolonisten een belediging voor de inheemse bevolking. Recent werd nog een beeld van kapitein Cook besmeurd met verf. Aboriginal-activist Ray Minniecon, die het „invasieprotest” op de nationale feestdag in januari hielp organiseren, reageerde ontsteld. „Het is nog altijd een inval en het is nog altijd een ongewenste inval.” (ANP)