Afghanistan

Kabul opnieuw doelwit van terreur met zeker 25 doden, IS claimt verantwoordelijkheid

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandagochtend ten minste 25 mensen gedood en 45 gewond. Onder de slachtoffers zijn acht journalisten en vier politieagenten. De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep IS. Een van de gedode journalisten is Shah Marai, fotograaf van het Franse persbureau AFP. De meeste anderen werkten voor lokale media, waaronder het particuliere televisiestation Tolo. De eerste aanslagpleger reed op een motorfiets. De tweede explosie was even later, toen een man die zich voordeed als verslaggever een bom tot ontploffing bracht temidden van toegesnelde hulpverleners en journalisten. In een verklaring, verspreid via het aan IS gelieerde persbureau Amaq, zegt de terreurgroep dat het hoofdkwartier van de Afghaanse inlichtingendiensten doelwit was. Maar het grote aantal slachtoffers onder de omstanders weerspreekt die lezing. Volgens president Asharf Ghani zijn aanslagen als deze, gericht tegen persvrijheid en het democratisch proces, alsmede aanvallen op onschuldige burgers en gelovigen in moskeeën te beschouwen als oorlogsmisdaden. (NRC)