26 doden bij raketaanval noorden van Syrië

Een Syrische mensenrechtenorganisatie vermoedt dat Israël schuldig is aan de aanval waarbij voornamelijk Iraanse pro-regeringstrijders omkwamen.

Stills van een video, vermoedelijk van de aanval op de Syrische wapenopslag
Stills van een video, vermoedelijk van de aanval op de Syrische wapenopslag Foto: Strategic Sentinel via Twitter

Bij een raketaanval op een wapenopslag in het noorden van Syrië zijn zondagavond minstens 26 pro-regeringstrijders omgekomen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Ook vielen er zestig gewonden en worden er nog strijders vermist.

Volgens de mensenrechtenorganisatie die vanuit Engeland werkt, lijkt het erop dat Israël de aanval uitvoerde. Een woordvoerder van het Israëlische leger wil dit niet bevestigen en zegt niet te reageren op buitenlandse rapporten. “We hebben hier op dit moment zelf geen informatie over.” De meeste slachtoffers waren Iraniërs. Ook kwamen door Iran gesteunde strijders uit Irak en Syrië om.

Netanyahu belt Trump

Enkele uren voor de aanval belde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens het Witte Huis spraken de twee leiders over de situatie in het Midden-Oosten, in het bijzonder “over de destabiliserende activiteiten van de Iraanse regering”. Eerder deze maand zei Netanyahu al dat Israël doorgaat “stappen te zetten tegen Irans aanwezigheid in Syrië”.

Volgens Israël breidt Iran zijn militaire invloed uit in Syrië, onder andere door zijn steun voor de militante tak van de Libanese politieke partij Hezbollah en duizenden andere pro-regeringstrijders. Israël viel al eerder doelwitten van door Iran gesteunde milities in Syrië aan, voornamelijk van het in het grensgebied van Syrië en Libanon vechtende Hezbollah.

Iran en Israël

De oude spanningen tussen rivalen Iran en Israël lopen weer op sinds The New York Times eerder deze maand schreef dat zeven Iraanse militairen omkwamen bij een aanval op een Syrische luchtbasis. Volgens Syrië, Iran en Rusland zat Israël achter de aanval. Israël heeft de beschuldigingen ontkend noch bevestigd. Teheran dreigde daarop met een vergeldingsactie.

Correspondent Israël en Palestina Jannie Schipper schreef in februari over de oplopende spanningen tussen Iran en Israël

In een afgelopen donderdag gepubliceerd artikel reageerde de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman op het dreigement. Hij zei dat als Iran zijn land aanvalt, Israël niet zou schromen terug te slaan.