Stroomstoring Schiphol zorgt voor vertragingen en annuleringen

In de nacht van zaterdag op zondag viel de stroom uit, waarna problemen ontstonden met het inchecksysteem. Inmiddels doet dat het weer.

De toegangswegen van het vliegveld waren afgezet.
De toegangswegen van het vliegveld waren afgezet. Foto Koen van Weel/ANP

In de nacht van zaterdag op zondag is de stroom uitgevallen in een groot deel van Amsterdam-Zuidoost en op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Hoewel er snel weer stroom was op het vliegveld, ontstonden er problemen met het inchecksysteem. Reizigers werden opgeroepen niet naar het vliegveld te komen. Ook werden de toegangswegen afgezet en stopten treinen niet op de luchthaven.

Sinds 16.00 uur werkt het inchecksysteem weer, maar reizigers kunnen nog wel hinder ondervinden van de nasleep van de problemen - ook morgen nog.

Twitter avatar Schiphol Schiphol All operations at Schiphol are back to normal since 4pm. Due to the aftermath of the power outage some flights may still be delayed. The events of today might have impact on your travel day tomorrow. Please check our website, app or contact your airline for flight information.

Geannuleerd

Een groot deel van de vluchten die tussen 09.00 uur en 11.00 uur zouden aankomen in Amsterdam, werd geannuleerd. KLM moest zo’n veertig Europese vluchten annuleren. Gestrande reizigers worden zoveel mogelijk overgeboekt op andere vluchten, laat een woordvoerder zondagmiddag weten. Luchtvaartmaatschappij Transavia zegt zondag geen vluchten te hebben geschrapt.

Rond het middaguur konden weer vijftig vluchten per uur op de luchthaven landen. Dit waren nog wel 18 minder dan de maximale capaciteit van 68 vluchten per uur. Bijna alle vertrekkende vluchten waren vertraagd of werden geannuleerd en ook inkomende vluchten konden maar gedeeltelijk landen. Het vliegveld adviseert reizigers vooralsnog hun vluchtstatus te controleren op de website. Ook KLM houdt er rekening mee dat reizigers morgen nog hinder kunnen ondervinden.

‘Enorme chaos’

NRC-redacteur Rob Schoof was zondagochtend op Schiphol om naar New York te vliegen, maar omdat zijn vlucht werd geannuleerd heeft hij de luchthaven verlaten. Zijn vlucht heeft hij omgeboekt naar maandag. Rond 11.30 uur was het nog steeds “een enorme chaos”, vertelde hij. Volgens Schoof hadden medewerkers van informatiebalies weinig informatie en waren er nog steeds incheckbalies gesloten. Op borden op het vliegveld was te zien dat bijna geen vliegtuig Schiphol kunnen verlaten.

De wegen naar Schiphol zijn volgens Rijkswaterstaat weer volledig vrijgegeven.

Ook NRC-redacteur Ingmar Vriesema was zondagochtend op het vliegveld. Ook zijn vlucht was flink vertraagd. Bij aankomst op het vliegveld om 04.30 uur stonden er al rijen met reizigers te wachten, vertelt hij:

“Als je niet online had ingecheckt, had je een probleem want alle incheckbalies waren gesloten. Het is voor iedereen onduidelijk wat er gaat gebeuren. Er is zojuist een vlucht geboard, waarvan het personeel nog niet eens wist of hij ging vertrekken. Je weet pas waar je aan toe bent als je daadwerkelijk in de lucht hangt.”

Twitter avatar ingmarvriesema Ingmar Vriesema Vlucht naar Heraklion, onze vlucht, geboard. Personeel compleet. Er is zelfs een krijsende baby aan boord, precies zoals het hoort. Vertraging zal twee uur bedragen. Maar: set to fly! #NRC #stroomstoring

Telegram offline

Ook een aantal servers van berichtendienst Telegram werd getroffen door de stroomstoring. Gebruikers in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Rusland konden zondagochtend en -middag geen contact maken met de dienst. Inmiddels kan de app op de meeste plekken weer gebruikt worden.

Twitter avatar telegram Telegram Messenger The service is now restored for most of Europe, Africa, Russia and CIS, Iran and Middle East coming soon. Americas and SE Asia unaffected by the outage (the same outage also took offline the Amsterdam airport and ~18.000 households).

De stroomstoring begon om 00.42 uur, doordat twee hoogspanningsverbindingen in de Bijlmer uitvielen. Hierdoor viel de stroom bij ongeveer achttienduizend huishoudens in Amsterdam Zuid-Oost uit. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Tennet is Schiphol niet aangesloten op de uitgevallen verbindingen, maar veroorzaakte de storing waarschijnlijk een zogenoemde spanningsdip waardoor ook op de luchthaven problemen ontstonden.

Rond 09.00 uur maakte Tennet bekend dat de stroomstoring was verholpen. De spanning op de verbindingen is hersteld. Rond 10.00 uur konden alle huishoudens weer gebruikmaken van stroom. De oorzaak van de storing wordt onderzocht, volgens een woordvoerder van Tennet was er mogelijk een probleem op het hoogspanningsstation of in de kabels.