FC Twente degradeert na nederlaag tegen Vitesse

Het doek is gevallen voor FC Twente in de Eredivisie, na een 5-0 verlies uit bij Vitesse. Ajax wint en is daardoor zeker van de tweede plek.

De spelers van FC Twente verlaten het veld na de 5-0 nederlaag tegen Vitesse.
De spelers van FC Twente verlaten het veld na de 5-0 nederlaag tegen Vitesse. Foto Vincent Jannink/ANP

FC Twente heeft zondag met 5-0 verloren van Vitesse en daardoor is de club uit Enschede zeker van degradatie uit de Eredivisie. Ajax won met 3-0 van AZ, Feyenoord versloeg Sparta met 3-1 en ADO Den Haag speelde met 3-3 gelijk tegen kampioen PSV.

Twitter avatar fctwente FC Twente Het sportieve doek is gevallen. Degradatie is een feit. Dat komt hard aan…
#vittwe #fctwente https://t.co/cgw0ifZ7BH

Twente was in 2010 nog kampioen van Nederland. De laatste keer dat de Enschedeërs degradeerden was 35 jaar geleden. Volgende week speelt Twente de voorlopig laatste wedstrijd in de Eredivisie, thuis tegen NAC Breda.

Voor Twente-trainer Marino Pusic is het een “buitengewoon treurige dag”, zo staat op de clubwebsite:

“We hebben de afgelopen wedstrijden een ultieme poging gedaan om te redden wat er te redden viel. Helaas zat de problematiek te diep en is het niet gelukt. Ik huil met de supporters, de mensen van de club en de mensen in de regio. Wij zullen ons op moeten richten, opnieuw moeten beginnen en sterker terugkomen.”

Algemeen directeur van FC Twente Erik Velderman maakte na het verlies een aangeslagen indruk, meldt het ANP. “Het is verschrikkelijk voor onze mensen”, zei hij in de catacomben van stadion Gelredome. “Het is echt een dramatische dag.” Volgens Velderman is er echter geen reden om te denken aan een faillissement.

Dylan George van FC Twente.
Foto Vincent Jannink/ANP
Teleurstelling bij Twente-trainer Marino Pusic.
Foto ANP/Pro Shots
Foto ANP
FC Twente-directeur Erik Velderman.
Foto Vincent Jannink/ANP
Teleurgestelde supporters van FC Twente.
Foto Vincent Jannink/ANP
Spandoeken van Vitesse-supporters.
Foto Vincent Jannink/ANP
Teleurgestelde supporters van FC Twente.
Foto Vincent Jannink/ANP
Lees ook dit achtergrondstuk van Bart Hinke: Het sportieve drama bij FC Twente is compleet

Tweede plek voor Ajax

Ajax weet zich door de thuiswinst op AZ verzekerd van de tweede plek in de eindklassering. Daardoor mag de club - net als in de afgelopen drie seizoenen - aan de voorronde van de Champions League meedoen.

NAC blijft in Eredivisie

Sparta Rotterdam blijft na het verlies in de Kuip staan op de voorlaatste positie en mag zich opmaken voor de play-offs. Dat geldt ook voor Roda JC (plek zestien), ook al won Roda zondag met 1-4 uit bij VVV-Venlo.

NAC Breda (vijftiende) versloeg zondag sc Heerenveen met 3-0 en ontloopt daardoor de nacompetitie. In de laatste twee competitieduels moest de ploeg van trainer Stijn Vreven nog drie punten binnenslepen om niet afhankelijk te zijn van andere resultaten. Vreven maakte na de zege bekend dat hij na dit seizoen vertrekt bij NAC.

Twitter avatar NACnl NAC Breda 💛🖤 VAMOSSSS!! 😁💪💛🖤 #NACpraat #NAChee https://t.co/tN9PwdUvJj

Overige uitslagen:

  • FC Groningen - Excelsior: 4-0
  • Heracles Almelo - FC Utrecht: 2-2
  • PEC Zwolle - Willem II: 0-1
Lees ook dit verhaal over Isitan Gün, eigenaar van Fortuna Sittard. Deze Turkse econoom leidde de club terug naar de Eredivisie.