Burgemeester Krikke wil aanpak ongewenste moskeefinanciering

As Soennah moskee De Haagse burgemeester wil geldstromen kunnen aanpakken zoals andere vormen van ondermijnende criminaliteit.

De Haagse burgemeester Pauline Krikke bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad, afgelopen maart.
De Haagse burgemeester Pauline Krikke bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad, afgelopen maart. Foto Martijn Beekman/ANP

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag wil dat er nieuwe wetgeving komt om ongewenste buitenlandse financiering van Nederlandse moskeeën te kunnen aanpakken. Daarvoor pleitte ze zaterdagavond na berichtgeving van NRC en Nieuwsuur dat de Haagse moskee As Soennah geld heeft ontvangen van een Koeweitse instelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Bovendien wordt in de moskee gepreekt dat moslims die overspel plegen of hun geloof afzweren de doodstraf verdienen – in een islamitisch land.

Lees het verhaal over de Haagse moskee As Soennah: Deze Haagse moskee predikt tolerantie, maar dat is schijn

Burgemeester Krikke (VVD) noemt de berichten „zeer ernstig en zeer zorgwekkend”. Er is volgens haar sprake van „ondermijning van de democratische rechtsstaat op basis van religie, ideologie of levensovertuiging”. Ze wil dit kunnen aanpakken net als andere ondermijnende criminaliteit, zoals witwassen of belastingontduiking. „Daarbij delen betrokken overheden informatie en trekken samen op in de aanpak ervan. We hebben daarbij een wettelijke grondslag om te handelen: de wet Bibob.”

Ongewenste financiering

Die wettelijke mogelijkheid heeft de gemeente niet voor moskeefinanciering. Daarom wil Krikke een nieuwe wet: de Wet integrale aanpak ongewenste financiering. Een algeheel verbod op buitenlandse financiering zou niet nodig zijn. „Het wordt pas problematisch als met het geld ook boodschappen, standpunten, gedragsregels of wat dan ook meekomen die onze manier van leven en onze democratische rechtsstaat ondermijnen”, zegt Krikke. „Gemeenten zijn de eersten die dergelijke signalen opvangen.”

De nieuwe wet moet het voor gemeenten mogelijk maken om dit soort signalen door te geven aan een landelijk expertisepunt, waar ook informatie over buitenlandse financiering binnenkomt. Het expertisepunt zou dan kunnen overzien of de buitenlandse financiering leidt tot problemen in de moskee. Is dit het geval, dan zou de minister de geldstromen kunnen bevriezen, stelt Krikke voor.

Liberale dissident

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil is positief over het voorstel van Krikke. „Idealiter zou er dan ook een toetsing zijn van wie het geld komt. Je moet proberen te voorkomen dat, in een hypothetisch geval, een liberale dissident uit Koeweit geen geld mag doneren aan organisaties die een liberale islam in Europa proberen te stimuleren.”

Het regeerakkoord kondigt vergelijkbare wetgeving aan, maar gaat verder: alle financiering uit „onvrije landen” van religieuze en politieke organisaties moet verboden worden. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil dat er vaart gaat achter dat voorstel. „Het kabinet is nu aan zet. Deze situatie, die integratie en de rechtstaat ondermijnt, maakt dat urgent. We moeten duidelijk maken dat we dit soort financiering niet willen.”

In de Tweede Kamer worden de zorgen over buitenlandse financiering van moskeeën van links tot rechts gedeeld. Özdil van GroenLinks: „Op die manier wordt vanuit Saoedi-Arabië en Koeweit een giftige vorm van islam verspreid.” Onder anderen PVV-leider Geert Wilders wil snel een debat met premier Mark Rutte over de zaak, zei hij op Twitter. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil de moskee haar ANBI-status afnemen, die het mogelijk maakt giften van het belastbaar inkomen af te trekken. Voor Sadet Karabulut (SP) bevestigt de berichtgeving de „noodzaak om financiering uit Golfstaten van moskeeën te stoppen”.