Britse minister Amber Rudd stapt op

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken lag onder vuur wegens het zogeheten Windrush-schandaal. Maandag maakte May haar opvolger bekend.

Sajid Javid is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.
Sajid Javid is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Foto Stefan Wermuth/Reuters

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd is zondagavond opgestapt naar aanleiding van een schandaal rond langdurig ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk die door de regering ten onrechte worden behandeld als illegale immigranten.

Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May heeft zondagavond laten weten dat ze het ontslag van Rudd heeft aanvaard. Maandagochtend maakte de premier bekend Sajid Javid aan te stellen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. De voormalige bankier zetelt sinds 2010 in het Britse parlement en was sinds januari minister van Huisvesting, Gemeenschappen en Lokale overheden.

‘Per ongeluk misleid’

In haar ontslagbrief gaf Rudd toe de Lagerhuiscommissie van Binnenlandse Zaken ,,per ongeluk te hebben misleid” over deportatiedoelen voor illegale immigranten tijdens hun vragen over het zogeheten Windrush-schandaal. Ze hield echter vol dat ze niet op de hoogte was geweest van informatie die aan haar departement was verstrekt.

Rudd lag onder zwaar vuur na de publicatie van een brief aan premier Theresa May waarin ze het ,,ambitieuze maar haalbare” doel stelde om tien procent meer illegale immigranten te deporteren ,,in de komende jaren”. Vorige week had ze juist gezegd dat de regering geen deportatiedoelen hanteerde.

Rudd stond al onder druk wegens het Windrush-schandaal, met betrekking tot een groep mensen die tussen 1948 en 1971 naar Groot-Brittannië zijn gekomen als arbeidskrachten, voornamelijk vanuit het Caraïbisch Gebied, en hun nakomelingen. Leden van deze ‘Windrush-generatie’, die het recht verwierven om zich in het VK te vestigen, kunnen niet bewijzen dat ze de Britse nationaliteit bezitten.

Bedreigd met deportatie

De legale migranten hebben last van nieuwe regels die zijn bedoeld om illegale immigranten aan te pakken. Ze komen niet meer in aanmerking voor huisvesting, banen en gezondheidszorg wegens nieuwe eisen dat huisbazen, werkgevers en artsen de immigratiestatus van kandidaten checken. De Britse krant The Guardian heeft onthuld dat sommigen zijn bedreigd met deportatie.

Het lot van de Windrush-generatie is uitgegroeid tot een schandaal voor de Conservatieve regering van premier May, die zelf zes jaar minister van Binnenlandse Zaken was onder voormalig premier David Cameron. De regering heeft moeite om uit te leggen waarom betrokkenen zijn aangemerkt als illegale immigranten.

Rudd zou maandag in het Lagerhuis uitleg geven over de kwestie van de deportatiedoelen, liet ze vrijdag weten op Twitter. Toen schreef ze dat ze ervoor zou zorgen dat ,,ons immigratiebeleid eerlijk en menselijk is”.

Twitter avatar AmberRuddHR Amber Rudd MP 4/4 As Home Secretary I will work to ensure that our immigration policy is fair and humane.

Zowel Rudd als May hebben de afgelopen weken hun excuses aangeboden voor de Windrush-affaire, met de mededeling dat alle immigranten die voor 1973 naar Groot-Brittannië zijn gekomen vanuit landen van het Britse Gemenebest de Britse nationaliteit krijgen, als ze die nog niet hebben. Ook is schadevergoeding beloofd.

May bood donderdag haar verontschuldigingen aan in een brief aan de betrokkenen. ,,We hebben u in de steek gelaten en dat spijt me diep”, schreef ze. ,,Maar excuses zijn niet voldoende. We moeten deze misstand dringend rechtzetten.”