Open inspraak

‘Als je het publiek serieus neemt, nemen ze jou ook serieus’

Een ‘burgerlobbyist’ en een ‘bewondernemer’. Het zijn de zelfbenoemde titels van twee bezoekers die dinsdagavond aanwezig waren bij de inspraakavond, De Dag van de Stad, georganiseerd door de onderhandelende partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP. In een kale theaterzaal van de Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer in Zuidoost waren zo’n 50 mensen aanwezig om hun ideeën aan het komende stadsbestuur voor te leggen.

Voorafgaand aan de avond sprak een van de betrokken onderhandelaars achter de schermen over „symboolpolitiek”. Aangezien de gesprekken voor een nieuw stadsbestuur in volle gang zijn, is het maar de vraag of de inbreng van burgers op de onderhandelingstafel belandt, stelde hij. Toch konden Amsterdammers dinsdagavond op vier plekken in de stad – ook in Noord, West en Centrum – praten met de fractievoorzitters en raadsleden van de onderhandelende partijen. De avond past bij het stadsbestuur dat GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink voor zich ziet: een van zijn speerpunten is de stad democratischer maken.

Maar van symboolpolitiek was dinsdagavond in Zuidoost nauwelijks sprake. De vier raadsleden, onder leiding van PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman zaten op klapstoeltjes te luisteren naar de bezoekers. Onder hen waren slechts twee twintigers, het merendeel van de bezoekers vertegenwoordigde een lokale organisatie. Om de beurt kon ieder zijn zegje doen. Raadsleden penden driftig mee.

Zo werden zorgen geuit over zwervende Oost-Europeanen die in auto’s overnachten, kwamen verschillende lokale duurzaamheidsinitiatieven aan bod en drongen sociale welzijnsorganisaties aan op beter contact met de Stopera. Maar ook wensenlijstjes van burgers kwamen aan de orde, waarbij verlangd werd naar meer hardlooproutes, extra bomen en een nachtmetro in het weekend. Nadat alle wensen de revue waren gepasseerd, verzekerde PvdA’er Moorman de aanwezigen: „Iedereen krijgt een terugkoppeling van ons.”

„Als je het publiek serieus neemt, nemen ze jou ook serieus”, zegt Moorman na afloop. Ze weerspreekt stemmen binnen de Stopera die inspraakavonden ontraden, omdat je daarmee „eigen weerstand” zou creëren. Ook raadslid Jan-Bert Vroege van D66 was positief verrast over de inbreng: „De aanwezigen zijn niet de usual suspects die ik bij wijze van spreken elke week in de Stopera zie.”

Het grootste applaus van de avond was voor de laatste spreekster, een oudere zwarte dame. „De Bijlmer leeft, de Bijlmer is mooi”, riep ze door de zaal, nadat ze was opgestaan uit haar rolstoel. „De Bijlmer is prachtig en moet op de Werelderfgoedlijst komen.”