Neonicotinoïden

EU verbiedt gebruik van 3 bijenbestrijdingsmiddelen

Er komt een Europees verbod op buitengebruik van drie bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Dat zijn de 28 lidstaten van de Europese Unie (EU) vrijdag in Brussel overeengekomen. Ook Nederland stemde voor het voorstel van de Europese Commissie. Het gaat om zogeheten neonicotinoïden. Het verbod, dat vermoedelijk eind dit jaar zal worden ingevoerd, gaat gelden voor de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Gebruik in kassen blijft toegestaan. Twee grote studies toonden vorig jaar aan dat neonicotinoïden bijdragen aan de sterfte van wilde bijen en honingbijen. Op papier leken de pesticiden gunstiger dan andere middelen: ze hoeven niet op gewassen gespoten te worden. Maar via stuifmeel, nectar en sap komen ook bijen ermee in aanraking. (NRC)