Merkel

Hand en kussen

Foto Mandel Ngan/AFP

Minder dan drie uur duurde de ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag. De wereldleiders bespraken onder meer de Iran-deal: opheffing van de sancties in ruil voor het stilleggen van het atoomprogramma. Trump dreigt die deal op te blazen, tot vrees van Merkel. Ook spraken ze over de invoertarieven op staal. Trump moet binnenkort besluiten of hij de vrijstelling voor Europa hiervoor handhaaft. Merkel kreeg een beduidend minder warm onthaal dan haar Franse collega Macron, die deze week een driedaags staatsbezoek aan de VS bracht. Ze moest het doen met een handdruk en twee wangkussen, terwijl Macron omhelzingen kreeg. Vorig jaar weigerde Trump Merkel nog een hand te geven in de Oval Office. De suggestie dat hun relatie niet goed zou zijn, wuifde hij weg. Hij noemde Merkel „een buitengewone vrouw” en zei dat ze vanaf het begin af aan „een fantastische relatie” hebben. (AP)