‘Laat bijstandsontvangers maximaal 200 euro per maand bijverdienen’

De stelling Het is zinnig om te experimenteren met manieren om mensen uit de bijstand te krijgen. Door ze wat te laten bijverdienen bijvoorbeeld.

In de zomer van 2017 diende de vorige D66-fractie een voorstel in dat bijverdienen door ontvangers van bijstand mogelijk maakt. „Een goed idee”, vindt PvdA-raadslid Co Engberts nog steeds. „Wij hadden dat voorstel een jaar daarvoor ook al ingediend. Maar toen was er geen meerderheid voor. Vlak voor de verkiezingen veranderde dat.” Maar nu de verkiezingen voorbij zijn, laat het inmiddels demissionaire stadsbestuur weten daar geen brood in te zien. Bijverdienen naast bijstand zou werkzoekenden niet stimuleren om naar full time werk te zoeken. „Slaat nergens op”, aldus Engberts. „Een uitkering is laag, de toegestane bijverdienste maximaal 199 euro per maand gedurende één jaar. Dit is juist een hele goede manier om mensen wat extra te laten verdienen om aan het werk en uit de schulden te blijven.” De stelling is: „Laat bijstandsontvangers wat bijverdienen.”

Leefbaar Rotterdam-raadslid Michel van Elck: „Tegen. Voor Leefbaar Rotterdam is dit een principekwestie. De bijstand wordt betaald door de belastingbetalers. Die werken daar hard voor. Ontvangers van bijstand moeten óók hun steentje bijdragen als ze dat kunnen. Dus het bedrag dat ze bijverdienen moet wat mij betreft verrekend worden met hun uitkering. Bovendien is 199 euro toch wel een substantieel bedrag: een kwart van wat je maandelijks aan bijstand kan ontvangen. Dat vind ik best veel.”

Fractieleider Tjalling Vonk van CU/SGP: „Vóór! Ik wil meer experimenteren met manieren om mensen uit de bijstand te laten komen. Ik geloof helemaal niet in het risico dat de bijstand als hangmat gebruikt zal worden. Wie dat wil gaat ook niet voor 199 euro per maand werken. Bovendien willen de meeste mensen wél werken. Als je werkt en je krijgt daar geld voor, stijgt je eigenwaarde. Dan denk je: hé, ik kan best wat. Bovendien doe je ervaring op en zit je in een ritme. Dat helpt bij het vinden van werk.”

Fractieleider Stephan van Baarle van Denk: „Wij hebben exact ditzelfde voorstel in ons verkiezingsprogramma staan. Dus wij zijn voor. In Amsterdam experimenteren ze al veel langer met dit soort maatregelen en daaruit blijkt dat mensen daar sneller uit de bijstand stromen dan in Rotterdam. Ze gaan daar veel socialer om met de mensen. Uiteindelijk wil niemand in de bijstand zitten en zoveel mogelijk participeren. Als je een dag in de week werkt, participeer je weer. En dan is de stap naar full time werk kleiner.”