Italië

Bestuurders van geredde bank Monte dei Paschi voor de rechter

Twee voormalige bestuurders van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena moeten voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt oud-topman Fabrizio Viola en de voormalig voorzitter Alessandro Profumo van fraude en marktmanipulatie. Een rechter in Milaan bepaalde vrijdag dat dit proces plaats mag hebben. Profumo en Viola zouden tussen 2012 en 2015 transacties als aandeleninkopen in de boeken hebben gezet, terwijl het in werkelijkheid om derivaten ging. Met die truc zouden ze verliezen bij ’s werelds oudste bank hebben verbloemd. De eerste zitting staat gepland op 17 juli. Monte dei Paschi moest in 2016 staatssteun vragen, als gevolg van slechte leningen. Afgelopen zomer gaf de Europese Unie Italië toestemming 5,4 miljard euro in de bank te steken. (ANP)