Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Schreef ik vorige week nog dat het naar de leeftijd van de meeste inzenders in de inbox gissen is, afgelopen week vermeldden opvallend veel lezers hun leeftijd. Ze reageerden bezorgd op het artikel Ouderen niet meer opereren is ineens bespreekbaar (22/4) van Enzo van Steenbergen en Frederiek Weeda.

De 73-jarige Marieke Tiecke is – met het oog op een eventuele ‘kwetsbaarheidstest’ inmiddels begonnen met het oefenen van het opzeggen van de namen van de maanden in omgekeerde volgorde.

„Hè? Gaat dit over mij?”, vraagt Joke van Onna zich af. Ze heeft in het artikel het woord ‘oudere’ 27 keer geteld. „Zoals ik, zie foto, zijn er velen”, schrijft ze. Op de foto een vrouw die zichzelf – telefoon voor haar gezicht – fotografeert in de passpiegel van een kledingzaak. Op de redactie werd ze onder meer op 25 en 45 jaar geschat. Ze is 73.

De waarschuwing van de Haagse predikant David Schiethart dat „de man met de zeis vroeg of laat toch komt” is bij Wouter Elbers uit Heeze niet tegen dovemansoren gezegd. Sterker nog: hij zit een beetje op hem te wachten. „Vorige week weer eens een verjaardag afgedwongen”, schrijft hij. „De 92ste al, terwijl ik er niet op vooruit ga en het tijd vind gaan worden voor de eeuwige jachtvelden – ware het niet dat er geen stukje onontgonnen natuur meer over is voor mijn as.” Elbers merkt op dat het aantal inwoners in Nederland tijdens zijn leven van 6,2 miljoen naar 17 miljoen is gegroeid – „binnenkort dus min één” – en heeft een waarschuwing voor vrouwen die dat aantal nog willen opkrikken door in hun eentje – met hulp van donorzaad – een kind te krijgen. Hij weet namelijk hoe het is om je vader niet te kennen. Zijn vader overleed toen hij vier maanden in de buik van zijn moeder zat. „Ik gun het niemand.”

Het Twistgesprek hiernaast, over anoniem doneren van zaad- en eicellen, zal hij waarschijnlijk met bijzondere belangstelling lezen.