Recensie

Recensie

In intense ‘Lohengrin’ is de hoop vervlogen

foto HCVA

Een heel geconcentreerde en intense voorstelling is Wagners Lohengrin bij de Brusselse opera De Munt. Deze enscenering smelt alle reserves tegen het concept om in ontroering. Hoe kun je zo’n veelvoud aan ideeën (de zwaan wordt hier verbeeld door de veertjes uit het kussen waarmee de jonge Gottfried, symbool van onschuld en hoop, wordt gesmoord) zo organisch aaneensmeden tot één effectieve vertelling? De menselijke thema’s – liefde, twijfel, verraad – krijgen alle ruimte. Regisseur Olivier Py deelt aan het einde nog één nihilistische dolkstoot uit: troonopvolgertje Gottfried keert niet terug, maar blijkt dood: weg hoop op een betere samenleving.

Opera
Wagner: Lohengrin door de Kon. Muntopera Brussel. T/m 6 mei. demunt.be