Trumps lijfarts, alias Candyman, wordt toch geen minister

Ronny Jackson, lijfarts van de Amerikaanse president Trump, wordt toch geen minister van Veteranenzaken. Temidden van een aanzwellende stroom berichten – over drankmisbruik, een vijandige managementstijl en lichtzinnige medicijnverstrekking – trok Jackson zich donderdag terug voor de baan.

„De aantijgingen tegen mij zijn volledig vals en gekunsteld”, stelde hij in een strijdbare verklaring. „Als er iets van zou kloppen, zou ik niet uitgekozen, gepromoveerd en vertrouwd zijn om in zo’n gevoelige en belangrijke rol te dienen als lijfarts van drie opeenvolgende presidenten in de afgelopen twaalf jaar.”

Eerder in de week publiceerden Democraten een inventarisatie van Jacksons veronderstelde wangedrag. Hieruit zou blijken dat Jackson alcohol dronk terwijl hij met toenmalig president Obama aan boord van Air Force One meevloog: een overtreding van de medische code van het Witte Huis. Ook zou hij na een borrel van de Secret Service een auto-ongeluk hebben gehad. Verder had hij de bijnaam ‘Candyman’, omdat hij kwistig recepten voor pijnstillers voorschreef – aan stafleden, maar ook aan zichzelf.

Trump belde donderdag naar zijn favoriete tv-show Fox&Friends om het op te nemen voor Jackson. „Hij zou het geweldig gedaan hebben. Ze proberen een man kapot te maken.” In januari gaf Jackson nog een gloedvolle analyse van Trumps „uitstekende gezondheid”, die hij toeschreef aan „diens ongelooflijk goede genen”. Jackson, in dienst als schout-bij-nacht van de marine, zal aanblijven als lijfarts, meldde het Witte Huis. (AP)