Thuiskok

Sichuanese spiering

Robbens voorkeur voor de Aziatische keuken, en in het bijzonder Taiwanees voedsel, is in het hele boek terug te vinden. Hier maakt hij een Sichuanese variant van pescaditos fritos, het Spaanse gerecht van kleine gefrituurde zandaaltjes die hier zijn vervangen door spiering.

Doe de spiering met de ingrediënten voor de marinade in een kom. Laat de spiering zo een half uurtje marineren, ze kunnen iets bleker worden. Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 190 graden. Maak intussen de topping: wrijf daarvoor in een vijzel de ongezouten pinda’s met de gedroogde chilipepers en de sichuanpeperkorrels iets fijner. Ik knip de chilipepers vaak daarvoor al wat fijner met een schaar. Giet de spiering af in een vergiet en haal de bosui, knoflook en gemberwortel eruit. Strooi de bloem in een kom en paneer de spiering. Frituur nu telkens een handvol spiering in het hete vet tot ze goudbruin zijn. Dat duurt zo’n 3 minuten. Schep ze uit de pan en laat direct uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal met de rest van de spiering. Verhit daarna een wok op hoog vuur tot deze begint te roken. Giet langs de rand 2 eetlepels olie in de wok en voeg de gevijzelde topping toe. Bak 1 minuut. Voeg alle spiering toe en schep goed door elkaar. Breng op smaak met wat zout. Serveer direct met koud bier.