spanje

Woede na veroordeling vijf mannen voor seksueel misbruik, niet voor verkrachting

‘Seksueel misbruik, geen verkrachting.’ Na een proces van vijf maanden maakte rechter Francisco Cobo donderdag in het Paleis van Justitie van Pamplona de uitspraak bekend in een geruchtmakende zaak waarbij vijf mannen in 2016 tijdens de feesten van San Fermín in Pamplona seks hadden met een achttienjarige vrouw. De vijf werden veroordeeld tot ieder negen jaar cel, terwijl de aanklager straffen van 22 jaar had geëist.

In Spanje, waar seksueel geweld tegen vrouwen één van de voornaamste problemen is, werd het proces als een prestigestrijd gezien. Tientallen demonstranten reageerden direct na de uitspraak buiten voor de rechtbank in Pamplona vol ongeloof. „Het is geen misbruik, het is verkrachting”, schreeuwden woedende leden van feministische actiegroepen. Ook in ander Spaanse steden werd geprotesteerd.

Advocaten van de veroordeelden zagen de uitspraak ook als een nederlaag omdat er volgens hen sprake was geweest van vrijwillige seks.

In de vroege ochtend van 7 juli 2016 zat de achttienjarige Madrileense op een bankje en kwam in gesprek met één van de vijf mannen uit Sevilla. Uiteindelijk sloten de vier anderen aan en ging het zestal naar een appartement. In nog geen twintig minuten hadden de vijf seks met de vrouw. Daarvan werden video’s gemaakt.

Het panel van drie rechters baseerde zijn oordeel onder meer op de beelden, die door de mannen via hun Whatsapp-groep onder de naam La Manada (De Kudde) met elkaar hadden gedeeld.

De rechtbank wees een geheel vrijwillige deelname van het slachtoffer van de hand en concludeerde dat er sprake was van ‘dwang’ en ‘druk’. Omdat er volgens de rechter geen ‘geweld’ en ‘intimidatie’ geconstateerd was bleef veroordeling voor verkrachting uit.

De nationale politie stuurde vandaag een tweet met twaalf keer de woorden #NoesNo de wereld in: #NeeisNee.