Profiel

Seriemoorden

Ex-agent aangehouden als verdachte Golden State Killer

Joseph James DeAngelo Dankzij dna zit een ex-agent vast in seriemoordzaak uit jaren 70 en 80. De bejaarde Californiër wordt verdacht van zeker acht moorden.

In Sacramento is deze week een ex-politieman opgepakt voor een opzienbarende reeks moorden, verkrachtingen en inbraken in de jaren 70 en 80 in Californië. De politie heeft hem dinsdag na DNA-onderzoek kunnen aanhouden, meldt The Sacramento Bee.

Het vermoeden is dat de 72-jarige Joseph James DeAngelo de zogeheten Golden State Killer is. Die wordt ervan verdacht tussen 1976 en 1986 twaalf moorden te hebben gepleegd en 45 vrouwen te hebben verkracht. Concreet is DeAngelo tot dusver aangeklaagd voor acht moorden, andere aanklachten worden voorbereid.

De Golden State Killer pleegde een groot aantal woninginbraken, waarbij hij was gemaskerd en bewapend. Wanneer hij stelletjes tegenkwam, bond hij de man vast, verkrachtte de vrouw en dreigde hen te vermoorden als ze niet zouden meewerken. Hij plunderde het huis, nam juwelen en geld mee en vluchtte te voet of op de fiets.

Ondanks duizenden tips kwam de politie hem pas vorige week op het spoor. Rechercheurs legden een verband met de misdrijven na het verkrijgen van nieuw DNA.

De agent werd in de jaren 70 ontslagen, op verdenking van diefstal. Sommige moorden werden gepleegd na zijn ontslag. De afgelopen 27 jaar werkte hij voor een supermarktketen, vorig jaar ging hij met pensioen. (NRC)