Fanatieke ‘koningshuisverzamelaars’

Oranje-parafernalia De een richt zich vooral op serviesgoed, de ander op modelbouw of penningen. Maar één ding hebben de verzamelaars gemeen: ze steken er veel tijd en soms ook veel geld in.

Boven van links naar rechts: Henk Meijer, Swanita van den Doel, Gerda Verkerk, Danny van Hees; onder van links naar rechts: een barbiepop van koningin Beatrix ontworpen in opdracht van Henk Meijer; het koninklijk paar geschilderd op uitgeblazen struisvogeleieren van Swanita van den Doel; een verzameling van oude ansichtkaarten van Gerda Verkerk; het olifantje van prins Bernhard uit de collectie van Danny van Hees.
Boven van links naar rechts: Henk Meijer, Swanita van den Doel, Gerda Verkerk, Danny van Hees; onder van links naar rechts: een barbiepop van koningin Beatrix ontworpen in opdracht van Henk Meijer; het koninklijk paar geschilderd op uitgeblazen struisvogeleieren van Swanita van den Doel; een verzameling van oude ansichtkaarten van Gerda Verkerk; het olifantje van prins Bernhard uit de collectie van Danny van Hees.

In Nederland zijn er enkele duizenden ‘koningshuisverzamelaars’ die van alles over het koningshuis verzamelen. Hun collecties bevatten de meest uiteenlopende voorwerpen, van borden en penningen tot speelgoed en ansichtkaarten.

Sommige verzamelaars zijn zo fanatiek dat ze hun eigen koningshuisproducten ontwerpen, zoals Henk Meijer (65) uit Apeldoorn. Op achtjarige leeftijd raakte Henk gecharmeerd door het koningshuis. Hij is een enorme fan van Beatrix. „Als je over een koningin praat, dan vind ik dat Beatrix echt als koningin binnenkomt.”

Zijn waardering voor Beatrix leidde ertoe dat Henk een speciale barbiepop van de voormalige koningin liet ontwerpen door een ontwerpster die hij op Marktplaats tegenkwam. Zij maakte vooral poppen van Harry Potter. In opdracht van Henk ontwierp ze een barbiepop van Beatrix tijdens haar inhuldiging op 30 april 1980.

Henk zit graag in zijn verzamelkamer, daar kan hij enorm van genieten. Maar een opvolger heeft hij niet: „Ik vind het koningshuis ontzettend belangrijk en heb enorme waardering voor Beatrix, maar deze hobby laat ik mijn leven niet overheersen. Er zijn veel meer dingen die belangrijker zijn in het leven dan alleen het koningshuis.”

Swanita van den Doel (56) uit Den Haag raakte als kind gefascineerd door het koningshuis na het lezen van een tijdschrift dat over de Oranjes ging. Sindsdien verzamelt ze vooral mokken, bekers, glazen en borden. „Het is een stukje cultuur dat bewaard moet worden, vind ik.” Aan haar verzameling geeft Swanita maandelijks soms tot wel een paar honderd euro uit. Unieke spullen uit haar collectie, zoals porseleinen flessen of items uit de Tweede Wereldoorlog, koopt ze vaak op Oranjebeurzen. En soms komt ze online ook iets leuks tegen.

Oud sponsdoosje

Als Swanita een kopje koffie mocht drinken met een lid van het koningshuis, dan zou ze kiezen voor Beatrix. Ze zou haar een sponsdoosje willen overhandigen dat haar vader als kind kreeg na de bevrijding op 5 mei 1945.

Soms hebben verzamelaars, zoals Gerda Verkerk (71) uit Weesp, een extra sympathie voor een lid van de koninklijke familie. Daar hebben ze dan speciale aandacht voor in hun verzameling. Gerda begon haar verzameling in 1954 toen ze een foto van de 11-jarige prinses Margriet in de krant zag. „Dat vond ik zo’n schattige foto dat ik hem heb uitgeknipt.”

Fotoalbums en ansichtkaarten

Een bijzonder moment voor Gerda was toen ze Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, ontmoette. Volgens haar zorgt het Koninklijk Huis voor een „saamhorigheidsgevoel”. In haar slaapkamer bewaart ze een grote collectie fotoalbums en ansichtkaarten van het koningshuis.

De 30-jarige Danny van Hees uit Oss raakte als hobbyfotograaf onder de indruk van de statigheid van koningin Beatrix en de wereld om haar heen. Danny vindt de geschiedenis van het Koninklijk Huis heel bijzonder: „Als fotograaf werk ik soms met artiesten die dan ‘in’ of ‘uit’ raken. Maar het koningshuis is iets wat altijd blijft.”

Olifantje van Bernhard

Voor Danny is het beeldje van een olifant het meest bijzondere verzamelstuk (foto hieronder). Hij kocht dit beeldje over van een verzamelaar die het tijdens een inboedelveiling van paleis Soestdijk op de kop had getikt: „Dit beeldje heeft op het bureau van wijlen prins Bernhard gestaan. Bernhard rookte pijp en die geur zit nog steeds in de olifant. Het herbergt een heel verhaal in zich.”

Volgens Danny zijn er twee exemplaren van de olifant. Eén daarvan hield de prins voor zichzelf: „Dichterbij dan dit kan je bij Bernhard niet komen.”

Danny zou nog heel graag iets willen hebben dat van prinses Beatrix is geweest.