Achterstandsbeleid onderwijs

Minister: bijna alle gemeenten krijgen meer bij herverdeling geld

Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) wil het geld voor bestrijding van onderwijsachterstanden zo herverdelen dat bijna alle gemeenten erop vooruitgaan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Veel steden vreesden miljoenenverlies. Het kabinet steekt vanaf 2020 jaarlijks 746 miljoen euro in bestrijding van onderwijsachterstanden (plus 170 miljoen). 260 miljoen gaat naar scholen, die er bijvoorbeeld extra leerkrachten van inhuren. De rest is voor gemeenten, die het geld steken in scholen waar peuters spelenderwijs hun achterstand kunnen inhalen. Door een nieuwe methode om leerachterstand te bepalen was herverdeling nodig. In een aantal oorspronkelijke verdeelopties zouden steden er fors op achteruitgaan. Zij krijgen nu gemiddeld veel meer geld per leerling dan dorpen. (NRC)