Commissarissen bepleitten hoger loon topman Boskalis - die weigerde

Baggeraar De commissarissen van Boskalis concludeerden dat de langetermijnbonus van bestuurders achterbleef bij vergelijkbare bedrijven. Het bestuur vindt verhoging van topbeloningen nu niet wenselijk.

Van der Veer tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING eerder deze week.
Van der Veer tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING eerder deze week. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De raad van bestuur van baggerbedrijf Boskalis heeft een voorstel van de commissarissen voor hogere bestuursbeloningen zelf geblokkeerd. De raad van commissarissen, onder wie oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, kondigde in zijn verslag over 2017 aan dat de verhoogde beloning op de aandeelhoudersvergadering in mei besproken zou worden. De commissarissen hadden na een onderzoek van een adviesbureau geconcludeerd dat de langetermijnbonus van de bestuurders achterbleef bij vergelijkbare bedrijven. In tegenstelling tot steeds meer beursgenoteerde bedrijven betaalt Boskalis (2,3 miljard euro omzet, 5.800 werknemers) de top geen beloning in aandelen van het bedrijf.

Bestuurvoorzitter Peter Berdowski en zijn collega’s hebben dat plan echter geblokkeerd. Het bestuur vindt de verhoging na de maatschappelijke commotie van de laatste maanden over beloningen van topmanagers nu niet wenselijk, zegt een woordvoerder van Boskalis.

Commissaris Van der Veer was tot begin deze week president-commissaris bij ING. Daar haalden de commissarissen bakzeil na felle politieke en maatschappelijke reacties op hun plan om de beloning van bestuursvoorzitter Ralph Hamers met 50 procent te verhogen, tot 3 miljoen euro. Berdowski verdiende vorig jaar – inclusief pensioenpremie – 1,8 miljoen euro.

Lees ook: Van der Veer moest zich eind maart in de Tweede Kamer verantwoorden voor de voorgestelde verhoging van de beloning bij ING en moest soms gniffelen om de kritiek die kreeg

Bij Boskalis valt uit het jaarverslag niet op te maken met hoeveel het loon van de drie bestuurders zou stijgen. Het staat niet op de agenda in de aandeelhoudersvergadering.

Correctie: in een eerdere versie van dit stuk stond dat Jeroen van der Veer president-commissaris was bij Boskalis en werd in de kop gesuggereerd dat hij de verhoging van de beloningen had bedacht. Dat is aangepast: hij is wel lid van de raad van commissarissen, maar leidt deze niet.