Thuiskok

Gemarineerde feta

Nog een interessant feitje over Bas Robben, de auteur van Vet: hij lust geen kaas. Dan maak je een boek over vet en dan lust je geen kaas. Ik vind het bijzonder, en het verklaart al enigszins de keuzes voor de recepten die hij heeft gemaakt. Robben blieft wel een klein beetje feta door de sla, dus daar heeft hij dan maar een recept voor gemaakt.

Rasp met een dunschiller dunne repen citroenschil van de citroenen. Probeer zo min mogelijk van het wit onder de gele schil mee te schillen. Doe de schillen samen met de laurierblaadjes, de jeneverbessen en de olijfolie in een kleine kookpan. Verhit 15 minuten op laag vuur tot het mengsel begint te geuren. Het mag niet al te heet worden, als je een thermometer hebt; zorg ervoor dat de olie niet boven 80 graden komt. Doe intussen de stukken feta in de weckpot. Giet de olie erover en zorg ervoor dat de feta helemaal onder staat. Laat in een paar uur de smaken in de feta trekken, dat gaat vrij vlot, en serveer de kaas bijvoorbeeld in een groene salade.